Да минем на зелено

6 трика за съхраняване на електрическата енергия у дома с помощта на децата

21 Януари 2020 г.

Не е нужно да се завиваме с еко активистки лозунги вместо с чаршафи, за да живеем една идея по-природосъобразно. Пестенето на енергия вкъщи се случва с няколко дребни трика, които имат благотворен ефект както върху семейния бюджет, така и върху доброто настроение.

Представяме ви 6 начина да минете на зелено в домакинството си, като децата ви са вашите верни съюзници в тази мисия.

Заменете телевизора с  книга

Телевизорът и видео игрите консумират ток като за световно – изключете ги и предложете на детето си книга. Така вместо да трупа стрес, торбички под очите и лайкове, то ще се фокусира върху аналогово забавление, което ще погъделичка фантазията му с помощта на думите. Ако децата ви са по-малки, окуражете ги да посегнат към томчето като направите класация. За всяко прочетено заглавие те печелят стикер. Десет книги  по-късно ще получат лакомство.

За тийнейджърите принципът на стимулиране е сходен. Можете да сформирате семеен читателски клуб и да разлиствате любимите си истории паралелно. Така споделяте „несправедливостта“ от отнетия джой стик или мобилно устройство. Обсъждайте героите и любимите си моменти, или си задайте въпроса кои актьори бихте избрали, ако се наложи екранизация по книгата. Наградата би могла да бъде следобед изпълнен с дребни удоволствия като кафе и кино.

Сложете таймер за душа

Безотговорното ползване на вода и недостигът на живителната течност в месеците с по-малко валежи, ремонти и т.н. са реален проблем за семейството. За децата около 10 годишна възраст банята все още е синоним на детска площадка, а един тийнейджър може и цял Фейс тайм театър да изиграе, пеейки под душа. Колкото по-дълго се къпят малчуганите и  колкото по-гореща е водата, толкова по-голямо количество газ отива за загряването ѝ. Сложете таймер с фиксирани пет минути за използване на банята – до няколко месеца вземането на душ ще прилича на бърза и яростна работа с пароструйка.

Дръжте вратите затворени

Закачането на звънче на входните врати у дома ще напомня по забавен начин на децата да затварят плътно след себе си. За тях ще се превърне в навик да чуват мелодичното подрънкване щом свършат тази наглед елементарна задача. Добрата херметизация на помещенията е един от начините да са ефективно отоплени, или обратното – достатъчно прохладни в горещите летни дни.

Сушете дрехите на слънце

Вместо да хабите електричество за сушилнята, научете децата си да простират плажните си хавлии и бански на слънце. Или на терасата, независимо от температурите навън. След няколко прибирания от училищния басейн, това ще се превърне в навик.

Наложете правилото „Затвори хладилника“

Започнете като сложите на хладилника комичен знак с надпис „Не ме оставяй отворен“ – ако децата ви са малки, заложете на любим анимационен герой, който ще закове вниманието им всеки път щом поискат да се презаредят със сок или пилешки пръчици. Насърчавайте малчуганите да помислят какво искат да хапнат преди да са отворили хладилника.

Дърпайте шалтера

Съставете списък с всичко, което искате децата да изключат, след като се ориентират към лягане  - това важи с пълна сила за геймърите и хлапетата, които обичат да гледат телевизия, или общуват с приятелите си предимно чрез мобилни устройства. Тук не говорим само за компютър, а за светлините в помещението.

Всеки път щом забравят нещо включено, съкратете с 10 минути времето, което им е позволено да прекарват с телефон в ръка, или пред телевизора.

Теди Огнянова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето