Как да отгледаме щастливи личности: 10 стъпки, подкрепени научно

Всичко за благополучието - от изграждането на самодисциплина до семейната вечеря

30 Юли 2019 г.

Над две трети от възрастните казват, че са "изключително загрижени" за благополучието на децата си – то е по-важно от всичко друго. Тяхната загриженост засяга пола, доходите, етническата принадлежност, възрастта и политическата принадлежност.

Щастието е огромно предимство в един свят, който високо цени реализацията, защото щастливите са по-успешни и в работата, и в любовта. Те са по-ефективни, имат по-престижни работни места и печелят повече. Те имат по-добър шанс да се оженят и са по-доволни от брака си.

Така че, когато става въпрос за отглеждането на щастливи деца, учените препоръчват с тези 10 лесни стъпки, твърди time.com:

Стъпка 1: Опитайте се вие да сте щастливи

Това, дори да изглежда егоистично, е важно, защото определя колко щастливи и успешни ще са децата ви. Майки, които се чувстват депресирани, предизвикват поведенчески проблеми у децата и това не се дължи на генетиката, според проучване. То установява и че щастливите родители статистически имат по-щастливи деца, но не може да се установи наличие на някаква генетична връзка.

И така: отделяйте време всяка седмица да се забавлявате с приятели и близки, които обичат да се шегуват и смеят - смехът е заразителен! Невролози твърдят дори, че слушането на смеха на друг човек задейства невроните на мозъка на слушателите и те се чувстват така, сякаш също се смеят.

Стъпка 2: Научете децата да изграждат взаимоотношения

Никой не отрича, че взаимоотношенията са важни, но колко родители отделят от времето си, за да научат децата как да се отнасят към другите? Казвайки например: „Той я свали на първата среща“, детето не разбира какво значи това, какво точно е станало и този израз не помага за изграждане на умения за създаване на отношения.

Насърчавайте малките да правят добрини, учете ги на съчувствие, за да станат по-добри хора – това в дългосрочен план ги прави по-щастливи.   

Стъпка 3: Очаквайте усилие, не перфекционизъм

При родители, които наблягат на високите постижения, вероятността да имат деца с висока степен на депресия, тревожност и злоупотреба с вещества в сравнение с другите, е по-висока. Специалистите са категорични: ценете усилията, а не естествените способности.

По-голямата част от децата, възхвалявани за тяхната интелигентност, търсят лесния начин - те няма да рискуват да допуснат грешки и да загубят статута си на "умни". От друга страна, над 90% от децата, насърчавани да полагат усилия, избират по-трудния начин. Защо?

Когато ги хвалим за усилията и упоритата работа, която води до постижения, те искат да продължат да участват в този процес. Те не се отклоняват от задачата да се учат, загрижени от това колко умни биха могли - или не - да изглеждат.

Снимка: Guliver / iStock

Стъпка 4: Учете ги на оптимизъм

Нали не искате тийнейджърът ви да е черноглед? Тогава още от малък го учете да гледа на нещата откъм светлата страна.

Десетгодишните, които се научават как да мислят и тълкуват света оптимистично, са по-малко склонни към депресия, когато преминават през пубертета.

Авторката Кристин Картър казва: "Оптимизмът е толкова тясно свързан с щастието, че двете могат на практика да бъдат приравнени." Тя твърди, че оптимистите са:

- По-успешни в училище, работа и спорт;

- По-здрави са и живеят по-дълго;

- По-доволни от браковете си;

- По-малко вероятно е да изпадат в депресия и да изпитват безпокойство.

Стъпка 5:  Развивайте емоционалната интелигентност

Тя е умение, а не вродена черта.

Децата "естествено" разбират собствените си емоции (да не говорим за тези на другите), които не ги подготвят за успех. Възпитавайте ги в емпатия и прояви на разбиране, когато те се борят с гнева или отчуждението. Помогнете им да определят какво чувстват и им обяснявайте, че тези чувства са нормални.

Стъпка 6: Изградете добри навици за щастие

Как да помогнеш на малкото да изгради трайни навици за щастие? Картър представя няколко мощни метода, подкрепяни от изследванията:

- Отстранете причините за негативизъм;

- Увеличите социалната подкрепа;

- Изисквайте постигането на една цел наведнъж - твърде много цели са претоварващи и намаляват ентусиазма, особено у децата. Утвърдете един навик, преди да добавите друг;

- Не очаквайте съвършенство веднага, то отнема време и това е нормално. Просто му давайте да разбере, че сте до него.

Стъпка 7: Обучавайте на самодисциплина

Самодисциплината при децата е по-важна за бъдещия успех, отколкото  интелигентността или повечето други неща.

Как да направите това? Като им помогнете да се научат да устояват на изкушенията.

Така ще имат по-добър успех в училище, по-добри социални умения, ще се представят много по-добре във всичко след години и ще са по-щастливи. Това е така, поне отчасти, защото самодисциплината улеснява ученето и обработката на информацията.

Децата, които са самодисциплинирани, се справят по-добре с чувство на неудовлетвореност и стрес и са склонни да проявяват социална отговорност. С други думи, самодисциплината води не само до успех в училище, но и до по-голямо щастие, повече приятели и по-голяма ангажираност в обществото.

Стъпка 8: Повече време за игра  

Свободна, неструктурирана и спонтанна игра, при която се наслаждават изцяло на настоящия момент. Децата днес прекарват по-малко време в игра и на закрито, и навън. А това времето не е просто за изпускане на напрежението. Изследователите смятат, че все по-малкото време за свободна игра е отчасти причина за забавянето на детското когнитивно и емоционално развитие.

Освен, че им помага да се научат да се саморегулират и самоконтролират, детската неструктурирана игра (със или без възрастни) е полезна и за емоционалното развитие и благополучие. Тя учи как да работят в групи, да споделят, да преговарят, да разрешават конфликти, да регулират своите емоции и поведение и да говорят за себе си. Не са необходими стриктни инструкции – просто пуснете децата да играят.

Снимка: Guliver / iStock

Стъпка 9: По-малко телевизия

Връзката между щастието и негледането на телевизия е силна. Социолози потвърждават, че по-щастливите са склонни да гледат значително по-малко телевизия, отколкото нещастните хора.

"Не знаем дали телевизията прави хората нещастни, или че вече нещастни хора гледат повече телевизия. Но знаем, че има много други дейности, които ще помогнат на децата ни да се развиват в щастливи, добре адаптирани индивиди", казват те. Ако децата ни гледат телевизия, те не правят онези неща, които биха могли да ги направят по-щастливи в дългосрочен план.

Стъпка 10: Вечеряйте заедно

Сега науката достига до изводи, които нашите баби и дядовци са знаели през цялото време. Да, семейството вечеря заедно. Тази проста традиция помага за израстването на децата и ги прави по-щастливи. Проучванията показват, че малките и подрастващите, които редовно се хранят със семействата си, са по-стабилни емоционално и е по-малко вероятно да злоупотребяват с наркотици и алкохол.

Те имат по-добри оценки, по-малко депресивни симптоми, особено подрастващите момичета. И е по-малко вероятно да страдат от наднормено тегло или да развият хранителни разстройства. Семейните вечери дори  помагат на децата ви по отношение на подготовката им за училище и подобряват връзката със семейството.

Адаптация Еми Спасова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза