Какво е да родиш на 20, 30, 40+

Семеен психолог за това как влияе възрастта на майката - на бебето и на нея

11 октомври 2019 г.

Чудо, отговорност, най-хубавото нещо на света – както и да наречем появата на детенце на света, все ще е истина, но дали 20-годишна майка може да отгледа пълноценно и правилно детето си и дали майка на 40 години има достатъчно сили да се справи с порастващото хлапе?

Кога е най-подходящата възраст за раждане, и как тя въздейства на детето? Какъв би бил животът, ако то се появи 10 години по-рано или по-късно? Какво е по-добре за бебето: майчиният опит и стабилност или нейната активност и жизнерадост?

Има много митове и стереотипи около„ идеалната “възраст за раждане. И въпреки че характеристиките на възпитанието зависят повече от индивидуалните черти на характера на жената, умствената зрялост, условията на живот в този конкретен период, реда на появата на бебето и още някои типични несъзнателни механизми формират майчинското поведение в различните житейски етапи, коментира детският и семеен психолог Мария Коновалова.

Майката е на 20+

Днес двадесетгодишна майка се счита за млада, почти момиче и малко са онези, които се стремят да родят на тази възраст. Въпреки това, от гледна точка на физиологията, това е доста благоприятна и дори - желана възраст, когато става дума за протичането на бременността и безопасното раждане. Ставайки майка рано, момичето обикновено е още неузряло психически, затова и за майките на двадесет години често е типично небрежно отношение към бременността (убеждението, че ако нищо не ги притеснява, няма защо да посещават лекар, да не правят тестове и т.н.). Същото важи и по отношение на възпитанието.

От една страна, това е добре - спасява майката и бебето от ненужно безпокойство, нервност и възбудимост, а от друга, липсата на житейски опит и необходимата информация, с две думи майчината некомпетентност може понякога да доведе до катастрофални последици (пропуснати усложнения на бременността, наранявания на бебето и т.н.).

Често бременността на тази възраст се възприема леко, като игра, бъдещата майка изпитва щастие и радост, изпълнена с оптимизъм. Нейното дете получава възможност да расте свободно, необременено от предразсъдъци, очаквания и изисквания, без натиск и разочарования, спокойно просто, защото самата майка още расте и заедно с бебенцето си разкрива радостите на света.

Децата на младите майки често са добре социализирани. Тъй като младите родители не се отказват от своите нужди и хобита, са готови да доверят бебето си на баби и дядовци (роднини, съседи, приятели...) или винаги го вземат със себе си.

Майката е на 30+

Към 30-те жената обикновено подхожда напълно осъзнато към идеята за бебе, чувства се възрастна личност, представя си бъдещето, има известен опит в семейния живот, животът и кариерата ѝ са повече или по-малко устроени и перспективата да отглежда дете не я плаши, а я ентусиазира. Тя по-лесно се адаптира към новата житейска роля, приема грижата за малкото с всички ограничения на собствените потребности.

В тази възраст младата майка вече не копнее за непрестанни излизания навън с приятели и е готова да се откаже от вечерни срещи за сметка на домашното спокойствие с детето. Рационалното мислене при нея започва да преобладава над младежката емоционалност и спонтанност, но в това се крие и опасност: първо, жената се стреми да прави всичко правилно, да бъде „идеална“ майка, прекалено много се безпокои, а това се отразява и на детето, като формира у него склонност да се тревожи излишно. Освен това, раждането на детето често съвпада с разцвета на кариерата и на младата майка и се налага да се „разкъсва“ между работата и семейството.

Логиката и рационалното отношение, присъщи за тази възраст, подсказват на жената да наеме гледачка, но така детето може да загуби, лишено от нейната любов и внимание, а тя да страда от чувство за вина. В своя стремеж да се реализира като майка, да въплъти своите виждания и възпитателни принципи тя може да пренебрегне личността на самото дете, неговите интереси, да не отчита неговия индивидуален темп на развитие и да предявява свръхочаквания към него.

Майката е на 40+

Децата на майки 40+ имат възможност да изпитат неоценимо щастие и любов, решили на забременеят късно. Те са готови да се посветят на детето си, и получават максимална радост от майчинството, независимо, че бременността и грижите за малкото след раждането не им се отдават така лесно, както на по-младите жени. 40-годишната майка е много по-търпелива, мека, благоразположена и способна да преодолява трудностите с усмивка.

Ако детето не е първо, след 40 тя се чувства достатъчно уверена и спокойна, защото ѝ помага предишния майчински опит и ясните приоритети. Бебето не се явява като част от нейния план за самореализация, от него не се очакват особени постижения, тя цени самата възможност да бъде до него и да наблюдава как то пораства и се развива.

Но първата бременност и раждане на тези години често са съпроводени от повишена тревожност, страхове и съмнения, и, като последствие – неспокойно дете в първите месеци от неговия живот. При такива деца също така нараства риска да пораснат несамостоятелни и инфантилни, изпитвайки всички „прелести“ на хиперопеката. Техните майки усърдно се стремят да ги предпазят от всякакви грешки, да удовлетворяват всичките им желания, но и да ограничават свободата им.

Няма възраст, която да гарантира успешно майчинство. Когато роди, жената тепърва започва да се превръща в майка психологически, учи се да обича детето и да възприема себе си по нов начин. Така и на 20, и на 30, и на 40, тя може да допуска грешки, но, осъзнавайки ги навреме, да си вади заключения и да се стреми да направи така, че нейните отрицателни „нагласи“ да не попречат на успешното развитие на детето.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето