Домашна икономика: 10 начина да спестяваме

Разумни и доказано работещи

02 Януари 2019 г.

Който не си е броил парите си до следващата заплата, той няма да разбере защо е важно да се пести и, вярваме или не на крилатата фраза на Тодор Колев от филма „Опасен чар“ „Икономията е майка на мизерията“, откриваме доказателства, че пестенето в разумни граници носи печалба. Имаме и 10 доказано работещи начини да постигнем това:

Добрата стара касичка

Колкото и да е банално, работи. Като деца събирахме стотинки в „прасенце касичка“ и ни беше жал да я счупим, харчехме от там само в най-краен случай. Това е добър урок, който можем да прилагаме и пораснали. Пазете „прасенцето“!

Електронен портфейл

В интернет има различни програми, с чиято помощ можете да планирате бюджета си. Там имате възможност да си направите електронен портфейл, който пази информация за доходите ви по една или различни карти, дава възможност да прехвърляте и разпределяте доходите си, да предвидите пари за по-големи покупки, да си водите бележник за това какво харчите, да пазарувате онлайн, а и физически, да отбелязвате какво ви е належащо да купите и от какво можете да се откажете.

Харчете определена сума за деня

Навикът да харчим разумно, а не да се изхвърляме с покупките, се формира постепенно и все трябва да се започне от някъде. Ако, например, печелите 1000 лв. на месец и съумявате да се вместите в 30 лева на ден, можете да поемате разходите си спокойно и дори да ви остава малко. Но ако успявате да похарчите 20, вместо 30 лева, спестявате сума, която може да ви потрябва в екстрени ситуации, например, не дай си боже, счупена пералня.

В такъв случай можете да ги складирате в отделна сметка или на специално неприкосновено място, докато не ви дотрябват, за да посрещнете непредвиден разход без бюджета ви да пострада. Да, ясно е, че винаги изниква нещо непредвидено: внезапни лекарства, допълнителни шоколади, мечтани обувки, подарък за рожден ден и, все пак - не е невъзможно да се придържате към първоначалния план.

Дръжте парите в банка

Когато парите са вкъщи, е лесно да си вземаш от тях дори и когато не е належащо да се купува нещо, обаче, когато са в банка, ще се замислите дали е толкова важно да теглите. Когато привеждат доходите ви в банкова сметка, е лесно да си направите сметка колко пари ви трябват за месеца и да не харчите цялата сума, а да запазвате от нея за по-скъпи и извънредни неща.

Водете си домашно счетоводство

Рецептата на много богати хора за богатството е проста – те винаги си записват по колко и за какво харчат. Така може да се направи сметка, че ако сте похарчили в даден месец повече, отколкото ви се иска, на следващия трябва да сте по-внимателни, или накратко – можете по-разумно да се разпореждате с доходите си.

Давайте по-малко на заем

Проблемите с парите понякога не зависят от това как ние харчим – на много хора не им достигат, и ако постоянно помагате на близките си, понякога можете и вие да изпаднете в нужда. А е неудобно все да припомняте, че ви дължат пари. Някои не могат да ги върнат изобщо, затова, помислете добре дали не ви използват – не успяват да си спестят пари и разчитат винаги на вас. Ако случаят е подобен, е време да се научите да отказвате или да давате на заем само, когато е наистина наложително.

Умейте да се откажете на време от някоя покупка

Колко пъти се е случвало да си напазаруваме нещо просто така, за да си оправим настроението, защото много ни е харесало и на мига решаваме да си купим нещото, заради което после ще се чудим как да добутаме до следващата заплата. Не бъдете чак толкова спонтанни, мислете дали наистина това, което сте видели ви е чак толкова необходимо, дали ще ви трябва, колко ще го използвате? Гардеробът на много жени е пълен с необличани дрехи, купени, „защото ми се прииска“

Икономисвайте и от „невидими“ харчове

Обичате ли да говорите по телефона? Често ли го правите, дълго ли разговаряте? Питаме ви, защото много хора не си дават сметка за това и улисани в разговори, не забелязват колко много плащат именно за този вид комуникация. Факт – голяма част от заплатата ни отива за телефонни разговори. И не е никак дребнаво да намалим честотата на това общуване – печелим не само пари, но и време за разговори с близките ни очи в очи, които понякога също много липсват…

Пазарувайте веднъж седмично

Тази практика е чудесна за икономисване и на пари, и на време. Когато купувате неща ден за ден, можете да вземете доста повече излишни неща, отколкото, ако си правите списък за всичко необходимо и пазарувате не толкова често, а веднъж седмично например. Пък и всяко влизане в магазина носи рискове да се поблазните да купите и още нещо – без това просто не минава. Също така, когато тръгвате на пазар, си съставяйте мислена сметка колко пари ще са ви необходими, и се опитвайте да не надвишавате цифрата.

Важните покупки правете в края на месеца

Това е също мъдър съвет, защото ако се изхвърлите с пералнята още веднага, след като вземете заплата, рискувате да изпаднете в криза още в средата на месеца. Купувайте нещата в края на периода, когато вероятността да се затрудните е минимална или нулева.

Марина Атанасова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето