7 прости начина да развиваме въображението на детето

Без скъпи играчки, с прост и евтин подход

27 август 2019 г.

Родителите често се чудят с какво да занимават детето, така че да не му е скучно, а и от това, което прави, да има полза. Най-простото спасение за тях са така наречените „развиващи“ игри. Вместо да дават куп излишни пари, има няколко начина да стимулират детското въображение. Ето 7 предложения.

Четете
Четенето развива мозъка – това е добре известно. Докато детето е малко и само не може да чете, разглеждайте заедно книжки с шарени картинки, това е добър начин да възбудите любопитството на хлапето.
Когато детето порасне, може заедно да четете и да го стимулирате само да разказва, да го питате какви чувства събужда прочетеното, как би постъпило то  в същата ситуация.
Докато детето се учи да чете, родителите също трябва да помагат и да го вдъхновяват.  Това може да стимулира детето и то да прояви желание да чете по-редовно.

Съчинявайте приказки
По-добре е да не го правите през нощта, защото детето може да се възбуди много и да не може да заспи.
Започнете с познатото: „ Имало едно време ...“ , а какво ще се случи по-късно, нека измисли то. След това възрастният отново трябва да се включи, за да направи „мост“ - плавен преход към сюжета и пак да даде думата на детето. Понякога наистина става чудо – двамата създават приказна вселена, която по нищо не отстъпва на сюжета на Хари Потър.

Направете заедно разбор на деня
Разпитвайте детето какво се е случило с него през деня, внимателно слушайте, задавайте въпроси – с две думи показвайте своя интерес. Винаги питайте за чувствата, които то изпитва във всяка ситуация и дали е можело да постъпи по друг начин. Давайте съвети, но не прекалявайте.

Играйте заедно
Когото детето усвои правилата на дадена игра, ги променете – за да го извадите от зоната на комфорт. Това винаги ще го държи нащрек и ще го кара да мисли и да проявява изобретателност.

Нека твори
Някои деца имат талант да рисуват, да свирят или пеят – това е заложено в гените им. При всички обстоятелства обаче, е важно да му  предоставите възможност да твори. Тогава шансовете му да се изяви се много по-големи.
Просто дайте на детето моливи и лист. В никакъв случай не давайте инструкции - нека творческият процес да се развива от само себе си. Ако изкуството го изкуши, ваша задача е да му осигурявате винаги моливи, боички, пластилин ...

Разказвайте истории
Децата обикновено слушат, когато родителите разказват. И въпреки че те не могат дълго време да се концентират върху една и съща тема, ви слушат с внимание. Вие получавате 100% внимание. Затова разказвайте истории, които ще им послужат за пример - какво се е случило с вас, когато сте били на тяхната възраст, как сте преодолели някой ваш страх, как сте се справили с проблем или сте избегнали опасна ситуация. Нека това стане ритуал – на път за детската градина или за училище.

На излет в планината
Дори разходката в парка може да е приключение, което въвежда детето в нов свят. Може да му обърнете внимание върху живота на мравките, бръмбарите, птиците – към всичко, което срещате по пътя. Събудете любопитството му, защото в него е заложен стремеж за откривателство и приключения.

Източник, адаптация Мона Василева 

 

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето