Грешки в общуването, които ни отдалечават емоционално

6 неща - невинни, но пречат на близостта във връзката

14 октомври 2019 г.

Емоционалната близост е сред най-важните условия за хубави отношения, но понякога усещаме, че тя започва да липсва. Че с любимия човек се разминаваме в чувствата си, че губим доверието му или ние вече не му вярваме… Много е вероятно сами да си създаваме емоционални бариери не с някакви брутални постъпки, а с безобидни навици, които пречат да си останем близки.

Малко самоанализа ще помогне:

Изчакваме подходящ момент за важните разговори

Премълчаваме нещо, което ни гложди в сферата на чувствата, с идеята да го споделим, когато му дойде времето на този разговор. Убеждаваме се сами, че за важния разговор е необходим подходящ момент и таим емоциите си, докато се откажем въобще от това споделяне, като оставяме партньора си в неведение.

Не всяко нещо може да бъде признато с ръка на сърцето по всяко време, това е ясно, но ако темата е действително важна и се отнася и за двамата, винаги се намира време за разговор. Ако не споделяме това, което ни е важно, всъщност не сме честни в отношенията си.

Не умеем да приемаме комплименти

Той ви разкрива сърцето си, а вие го молите да престане и искате потвърждение на думите му… Не е добре това.

Неумението да приемаме комплименти изглежда неважно, безобидно, но не помага на емоционалната близост. Реагирайки на хубавите думи с отрицание или с недоверие направо отхвърляме романтиката от отношенията си и караме партньора си да мисли, че му нямаме доверие.

Губим прекалено много време, посветени на печеленето на пари

Понякога точно това, което правим в името на отношенията и щастливото бъдеще ни отдалечава един от друг. Става дума за отдаването на кариерното израстване и моментите, в които търсим начини да печелим повече и повече, за да имаме пари за пътешествия, за нов дом. Това е пътят по принцип, но прекаленото вторачване в материалната страна на живота може да измести всичко останало.

Емоционални бариери се издигат най-често, когато един от двамата се отдаде на работата си, а вторият изпитва необходимост от внимание, което не получава. Когато чуем упреци за това, че мислим само за служебните си ангажименти, а не за семейните, значи е крайно време да потърсим баланс.

Шегуваме се в напрегнати ситуации

Обикновено напрежението се разрежда с една хубава шега и това не изглежда лоша идея за успокояване на обстановката, но невинаги – може и да навреди на връзката. Защото с хумор е лесно да отвлечем вниманието от някакъв недостатък, да избегнем извинението или открития конфликт. Когато реагираме с ирония, партньорът ни може да реши, че не приемаме нещата сериозно и неговите проблеми не ни интересуват.

Вещи в комуникацията съветват преди да използваме насмешлив тон, да покажем, че сме наясно точно как стоят нещата, че разбираме и сме съпричастни на проблема, а шегата е опит да се надсмеем над него.

Премълчаваме това-онова, за да защитим другия

Благороден, но погрешен е този подход – когато от загриженост да не притесняваме или дразним партньора си не споделяме нещо, което е важно, важно, губим връзката с него. Той чувства, че има нещо недоизказано, започва да пита какво е, търси причината и започва да предполага различни неща, все лоши. Така прецакваме отношенията си и не решаваме проблемите, като ги крием от любимия човек.

Все сме заети, за да запазим независимостта си

Често се коментира колко е важно да не свързваме живота си изцяло с партньора, да запазим личното си пространство и да бъдем независими, но и с независимостта може да се прекали. Когато непрекъснато се стремим да запълним времето си с лудешки графици, може дори да не усетим как чувствата ни към най-близкия човек охладняват и сме заедно само по инерция.

Независимостта е хубаво нещо, но за силната връзка е важно да бъдем и малко зависими един от друг.

heroine.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза