Как да възпитаме щастливо дете

Рецепта в 7 стъпки

28 Февруари 2020 г.

Днес за всеки родител е важно детето не само да е добре нахранено и облечено. И мама и татко се стремят също така да го направят щастливо.
Заедно с Kinder® ще поговорим как да стане това.

1. Позволете на детето да е гневно и сърдито, но бъдете до него

Често родителите се стремят да спестят на детето си всички негативни емоции. Защото според техните разбирания, щастливото дете не бива да плаче.
В действителност обаче всички малчугани трябва да изразяват емоциите си – и радостните, и тъжните. Това е пътят към доброто им психично здраве и усещането за щастие.
Децата трябва да плачат, да се ядосват, да са гневни, дори бесни. В такива моменти обаче е добре родителите да са винаги до тях, за да ги поддържат, без да си опитват да потушат или да омаловажат техните емоции.

2. Натоварете го с отговорности, но бъдете до него

Естествено е, че детството трябва да е безгрижно и хлапето да не поема на плещите си отговорности, за които още не е готово. Но разумната доза отговорност, която може да му делегирате, ще е само от помощ.
Деца, които имат свои домашни отговорности, се чувстват важни и значими за семейството си, защото участват пълноценно в живота му. Дори и 3-годишното е в състояние да събира трохите, да реди дрехите върху нисък простор, да слага масата, да полива цветята.
По-големите пък могат да приготвят закуска, да помагат на мама при пазаруване в магазина ...
Задачата на родителите е да прекарват достатъчно време с детето, за да му покажат и обяснят какво и как точно да направи.
Ако няколко пъти заедно полеете цветята, прострете прането, нахраните кучето – то ще види и ще се научи как да го прави. След това, когато се включи в работата на семейството, ще се чувства по-голямо и самостоятелно.

3. Слагайте го да спи на време

Умореното хлапе, което системно не си доспива, не се чувства щастливо – то е раздразнително и разсеяно.
В предучилищна възраст детето се нуждае от 9-11 часа сън всеки ден.
Как обаче да го сложите да спи на време, ако цялото семейство се събира вечер и то с нетърпение чака този момент. Родителите искат и те да се видят, заедно да изгледат някой сериал, а слагането за спане сякаш не е най-важната задача.
Ако нямате сили да прочетете цяла приказка, просто полежете до детето и си разказвайте как и минал денят му.

4. Внимавайте как говорите с детето

Детето може да е затрупано с играчки и подаръци, но ако родителите постоянно му правят остри забележки, ако го обиждат и засрамват, то едва ли ще се чувства щастливо.
Не е добре да се обвинявате за всяка по-остра реплика, но е добре да внимавате как и какво говорите на хлапето. Ако все пак сте си изпуснали нервите, е по-добре да му се извините. Направете го, дори да ви се струва, че то не е съвсем право.

Снимка: Guliver / iStock

5. Дайте му право само да реши проблема си, но бъдете до него

Не е нужно да се притичвате на помощ, ако хлапето изрично не е помолило. Децата са изключително издръжливи и жилави създания.
Страхуваме се, че нашият син/дъщеря няма да се адаптира в училище? Че няма да си намери нови приятели? Че ще се притесни страшно за изпълнението си на тържеството.
Дишайте дълбоко и оставете детето да се оправя само. Ако му е трудно, то ще потърси помощ. Само така ще може да възпитате силен и уверен в себе си, и най-вече щастлив човек.
Главното е да общувате възможно най-много, да му разказвате за собствените си преживявания, за своите трудности, когато сте били на неговата възраст. То е способно само да намери своя път.

6. Не забравяйте урока за добротата и уважението

Искаме детето да учи английски, да свири на пияно, да е отличник по математика, но често забравяме за по-важните неща. Говорете за уважението и защо трябва да се помага на по-слабите. Разкажете на детето какво може да се постигне с усиля на волята.
Четете му книжки и коментирайте поведението на героите, проявили състрадание.
Щастливият човек е внимателен и вежлив към околните, но заедно с това знае как да отстоява личните си граници и интереси.

7. Винаги бъдете до него

Не е нужно да общувате 24 часа в денонощието, а и не е възможно. И децата, и родителите трябва да имат собствен живот.
Нека времето, което прекарвате да е качествено - без напрежение и тревожни мисли за работа. Покажете на детето, че то е важно и интересно за вас. Питайте го за неговия живот и интереси.
 Играйте заедно на: „5 хубави неща, които ми се случиха днес“ . Така то ще се усети важно, подкрепяно и обичано от най-близките и любими хора и винаги ще е щастливо.

Мона Василева

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето