По света: Холандия – 7 принципа за отглеждане на щастливи деца

Как холандските майки се справят с тази задача, без да влагат много усилия

14 Януари 2021 г.

През 2004 г. американската Рина Екост и британската Мишел Хътчисън се преместват в Холандия със своите семейства и след няколко години, когато със съпрузите и децата си се адаптират в новата страна и навлизат в местната култура, двете дами отбелязват, че в хода на адаптацията се е променило много и тяхното отношение към възпитанието. Към по-добро. Двете са толкова впечатлени от подхода на местните родители към отглеждането на деца, че пишат книга за него, и книгата става популярна в много страни на Европа и Азия. Нищо чудно, защото заглавието интригува: "Най-щастливите деца на света".

Какво правят холандците, че децата им са най-щастливите? Ето няколко практики, от които можем да се поучим:

1. Водете активен начин на живот

Карайте велосипеди, играйте на улични игри, разхождайте се на открито. Редовните упражнения са неразделна част от холандската култура. Без значение на колко години е човек - на месеци или на 99 години, той започва и завършва деня си с физическа активност.

Младите родители водят децата със себе си навсякъде и често може да видите как бебе на една година седи на специално столче зад майка си или татко си на колелото.

В Холандия бебетата са приучени в любов към спорта и здравословния начин на живот с майчиното мляко.

2. Позволете на децата да карат колело в дъжда

Това може да ви звучи странно, но холандците изпращат редовно децата си с велосипеди в дъжда (разбира се, в подходяща екипировка). Те са убедени, че тази проста практика помага за укрепването на характера, помага на малките да станат независими и смели.

Снимка: Guliver/Getty Images

3. Научете децата на отговорност

В Холандия децата отрано получават право да участват в семейния съвет наравно с големите и е нещо нормално мненията и на най-малките да се вземат под внимание.

Това не означава, че те могат да правят каквото си искат. Означава, че разбират, че възрастните ги уважават.

Родителите започват да учат детето да взема прости решения и да прави избор веднага щом тръгне на училище, т.е. на 4-годишна възраст. Първият отговорен избор е да подбира самостоятелно храната си за училище. Родителите обикновено поставят малко продукти на масата - хляб, моркови, сирене, плодове, месо - и детето трябва да си приготви само лека закуска.

4. Строен график и придържане към него

Холандците са обсебени от планирането. Те успяват да впишат в плановете си дори най-непредсказуеми събития и обичат, когато всички членове на семейството спазват установения график.

5. Колкото се може повече прости удоволствия

Холандците са минималисти. Излизането за уикенд в природата с палатка е един от най-често срещаните видове семеен отдих. Свеж въздух, природа, минимум удобства - какво друго е необходимо за щастието?

Рожденните дни са весели, но простички празници и в тях се обръща много повече внимание на децата и техните игри, отколкото на декора или лакомства.

Холандските семейства са много скромни, не обичат да купуват нищо излишно, а когато го правят, наблягат на практичността.

6. Семейни традиции

Холандците наистина оценяват домашно приготвената храна. Освен това, те не обичат излишни украшения. Приготвят ястия от прости продукти, не принуждават децата да ядат полезни продукти. Холандките не могат да бъдат определени като привърженици на здравословното хранене. Те вярват, че съвместните обеди, закуски и вечери не са място за броене на калории и въглехидрати, а време, в което семейството се събира, за да съпреживява радостните си моменти.

Обядът е най-важното семейно време и е съвсем в реда на нещата учениците да се прибират у дома за обяд, както и техните родители, които работят в офиса.

7. Моделирайте поведението, което искате да видите в детето

Бъди себе си – това е принципът, в който холандците възпитават децана си, за да пораснат любознателни, весели и активни. Те придават голямо значение на собственото си удовлетворение от живота и не се чувстват виновни за това.

 Изпълнение на холандски деца по време на концерта им „Свобода“ за националния празник на страната на 5 май. Снимка: Guliver/Getty Images

Родителите там разбират, че ако искат да възпитават творчески, трябва да станат вдъхновение за децата си и практикуват тази житейска философия.

Източник: Letidor.ru

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето