15 трика за готвене

Те са откраднати от най-прочутите готвачи

06 Май 2019 г.

Талантът си е талант, но готварството, като всяко друго изкуство, има и правила.
Има и тайни, които готвачите съхраняват грижливо и предават от поколение на поколение.

Ето някои от тях. 

 - Обичате люти чушки, но искате да са толкова силни? Махнете семената, изрежете „вените“ отвътре и ги изплакнете със студена вода. Лютивината ще изчезне почти изцяло, а вкусът ще остане същият.

- Картофките стават хрупкави и без да ги пържите в олио, ако ги поръсите с брашно и ги изпечете. 

- Броите калориите? Заменете тежката сметана с ¾ разбити белтъци в десерта. 

- Ако се чудите дали да сложите зеленчуците да се варят в студена или във вряща вода, запомнете следното правило: тези, които растат под земята се слагат в студена, а растящите над земята – във вряща.

- Когато разбивате белтъци на пяна, ще знаете, че са готови, когато обърнете купата наопаки и съдържанието не се разлива. 

- За салати използвайте печено във фолио цвекло вместо варено. Печеното цвекло запазва повече от цвета и вкуса си и съдържа повече витамини. 

- Ето каква е най-добрата последователност за рязане на лук. Срязвате на две половини по дължина, като отрязвате най-горната и най-долната част на всяка. Правите един-два хоризонтални разреза, след което започвате да режете по дължината. Накрая нарязвате напречно и кубчетата са готови. 

- Заливайте салатата със сосове само след като вече сте поръсили със сол. В противен случай олиото ще попречи на солта да се разтвори напълно. 

- За да не залепват макаронените изделия, използвайте колкото може повече вода. Един литър на сто грама суха паста е идеалното съотношение. 

- Тайната на перфектното тесто за сладкиши е проста: теглото на брашното трябва да е равно на теглото на захарта, а теглото на яйцата да е равно на теглото на маслото. 

- За да направите картофеното пюре меко, добавете с млякото сода за хляб на върха на ножа и бийте 2 – 3 минути. 

- За да изстискате повече сок от цитрусовите плодове ги облейте с гореща вода, или поставете за кратко в микровълновата фурна. Преди да разрежете плода, претъркаляйте го, притискайки с длан към плота. 

- Използвайте дървена пръчица, за да проверите дали олиото е готово за пържене. Ако около пръчката се образуват мехурчета, можете да пристъпвате към готвенето. 

- За да не се слепва оризът, запържете го в тиган с растително масло, след което добавете водата за варене. За овкусяване може да добавите скилидка чесън и да я извадите, когато оризът е готов.

Целия текст чете в Обекти. бг.

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето