6 грешки на родители на гимназисти

Хубаво е да ги знаем преди началото на учебната година

21 август 2019 г.

Тези родителски грешки са доста популярни, но опитайте се да ги избегнете, ако вашият ученик вече е в гимназията, казва Олег Иванов, психолог и ръководител на център за уреждане на социални конфликти, и ги изброява.

Притеснения и вълнения

Началото на новата учебна година е стрес и вълнение повече за родителите. Те предават своята тревожност на децата, които поначало са настроени положително да започнат отново училище: мнозина са се „наиграли“ и им е домъчняло за съучениците.

Моят съвет е на първо място да се успокоите. Да, последните години на училище са важни и завършването му е важен етап от живота. Но това е само етап, трябва да се премине спокойно.

Не давате време за натрупване на знания

Родителите обикновено искат децата им да се включат в процеса на обучение възможно най-бързо и да започнат да се готвят за контролни и изпитване почти от първия учебен ден. Това е погрешно.

На децата им трябва време да си припомнят миналите знания, да навлязат в материята и да свикнат с учебния процес.

Възрастните, дори след двуседмична ваканция, се нуждаят от време, за да дойдат на себе си, а учениците имат близо 3 месеца свобода, без да спазват режими и графици. За няколко дни не можете да се върнете в училищния ритъм по никакъв начин, има нужда от настройване за него поне от две седмици до един месец. За да улесните процеса на свикване, започнете да ставате рано и вие с детето и да изпращате тийнейджъра да си ляга 15-20 минути по-рано отколкото през лятото. Ще бъде трудно, но адаптацията ще стане по-бързо. Бъдете търпеливи, спокойни и упорити.

Важно е също да се върнете към традиционния дневен режим на хранене. Давайте редовно закуска на детето, за да не ходи гладно на училище, и да свикне да хапва преди началото на часовете.

Изпращате детето на допълнителни курсове още от първите учебни дни

Често с началото на учебната година децата възобновяват допълнителните си уроци в различни курсове, но не бързайте в това. Детето трябва да има време да се отпусне, да си пише домашните, да ви помага вкъщи, да излиза с приятели.

Натоварването на учениците от гимназията се увеличава, така че си струва да преразгледате допълнителните занимания – някои може би трябва да отпаднат изцяло.

Очаквате добри оценки

Не изисквайте от вашия гимназист да е отличник още от началото на учебната година, не го притискайте. Ако му е трудно да се концентрира и е твърде разсеян, ако не му се учи, повтаряйте си: процесите по адаптацията отнемат време.

Не всички деца са прекарали лятото с книга в ръце, много от тях дори са забравили да пишат. Постепенно образователният процес ще се подобри.

Страхувате се от изпитите и матурите

Когато цари тревога около изпитването и матурите, е трудно да не се изпадне в паника, която може да обземе семейството буквално от първия учебен ден и да продължи до финалните изпити. Дори обикновено спокойни и уравновесени родители често попадат под влиянието на други родители и учители, които на всяка родителска среща говорят за важността от подготовката. Такава нервна обстановка провокира неврози и при възрастните, и при деца. Така че оставете паниката настрана. Детето се нуждае от помощ, за да се разтовари психически, да се разсее - не пренебрегвайте почивката, разходките и забавления. И се опитайте да стоите далеч от разтревожените майки и учители.

Нямате резервен план

Какво ще се случи след края на гимназията? Добра идея е да разгледате часовете за кариерно консултиране и да посетите дните на „отворени врати“ на различни образователни институции. Обсъдете с детето си добре какви са интересите му в областта на висшето образование – дали ще кандидатства в университет, или ще предпочете след края на училището да работи някъде, за да натрупа опит и стаж?

Ако вече сте решили - чудесно! Въпреки това, направете си план Б за действие, в случай, че ученикът ви не влезе в желаната образователна институция. Най-добре е да имате предвид няколко варианта.

Източник, превод Марина Атанасовa

Още от Образование

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето