Клас стани, клас мирно!

7 факта, които ще помогнат на учителя да работи по-добре с детето

14 Януари 2020 г.

Учителят е ключова фигура в живота на детето, особено в първите години, в които то се социализира и адаптира към правилата за работа в клас. Това е човекът, с който децата ви прекарват повече време седмично, отколкото с вас. Всичко – от маниера на поведение през децибелите на говор до компетенцията в преподаването, оставя траен отпечатък върху развитието на детето. Ето защо добрата обратна връзка с класния ръководител е от изключително значение.

Пред Parents.com начална учителка и майка на три деца споделя с родителите 7 факта, които ще направят работата й с малчуганите още по-ефективна.

Първата седмица е важна

За учителите първата седмица е тази, в която показваме на децата що за животно е това училището. Това означава управление на пълния калейдоскоп – установяване на рутина, процедури, очаквания, установяване на правила.  Може би ви се струва, че децата ви са си бъркали в носа по цял ден в клас, след като не ви разказват с еуфорични крясъци какви си ги вършили точно. Но първите няколко дни правят учебния процес възможен през остатъка от годината. Стартовите седмици на учебната година са добър повод да установите някои нови правила и у дома. В моя случай това значи  лягане в нормален час и край с мобилните джаджи след вечеря.

Установете рутина сутрин

Не ме е грижа дали детето ви закусва преди да се е облякло, или приготвяте дрехите му от предната вечер, но наличието на сутрешна рутина прави старта на деня в пъти по-лесен за него и мен, неговия учител. У дома стартираме това упражнение седмица преди началото на учебната година, като в кухнята отиграваме стъпка по стъпка бързината на хранене, обуване и подготовка на раница. Това прави първия ден в училище безболезнен за цялото семейство.

Самостоятелността е подценено качество

Преди старта на учебната година се уверете, че детето ви може да се справя с почти всичко само. В първи клас това често значи завръзване на обувките, ходене до тоалетна и поставяне на помагалата в раницата.

С дъщеря ми тренирахме отваряне и затваряне на кутията за храна преди да седне в препълнената столова. В по-горните класове им покажете как да пренасят вещите си от една стая в друга, колко важно е да не ги забравят и да следват програмата си.

Игра, вместо домашно вечер

Ако сме свършили задачите си училище, детето ще е изморено като се прибере. Добре е да прекара вечерта в забавление и почивка. Ако детето е затрупано с домашни или се притеснява как ще се представи и зацикля, дайте ни знак! Ще му помогнем. Здравословно е времето след училище да бъде заето във веселба със семейството, вместо с математика.

Помня името ти, но се опитвам да запомня още сто

Да преподаваш на първокласници те превръща в нещо като рок звезда – всяка сутрин минавайки по коридора срещам деца, които ми махат и скандират името ми! В този смисъл аз съм една, а те са около сто. Ще ми отнеме известно време, докато започна да свързвам вашето лице с това на детето ви, особено ако не ви виждам всяка сутрин.  Ако объркам нечие име, поправете ме и припомнете кой сте. Знам, че звучи леко шокиращо учителя първоначално да не знае всичко за детето ви, но то е само парченце в пъзела на всички нови неща в началото на годината.  Представете се смело на учителя – повторението е майка на знанието.

Възползвайте се от събитията в училище

Независимо дали става въпрос за рутинна родителска среща, благотворителен базар или презентация на професията ви през класа, събитията в училище са много важни за комуникацията родител-учител. Ако не друго, то поне детето ви ще е спокойно, че се познаваме. Всеки път, когато ставате част от някаква активност в училище, детето ви ще се чувства все повече в свои води.

Какво се случва у дома е важно за нас

Какво се случва с детето у дома е важно за нас. И тук не става въпрос само за разказа как е прекарало уикенда си.  Когато детето има пълноценен сън, когато започва деня си със любов и закуска за шампиони, то постига прекрасни резултати в час.

 

Още от Образование

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето