Ето защо шахът е полезен за мозъка на малките деца

Играта  подобрява концентрацията и умението да се решават проблеми

18 август 2019 г.

Бъдещето на шаха в Саудитска Арабия бе поставено под въпрос, след като главният мюфтия на страната Шейх Абдул Азиз бин Абдула ал Шейх обяви,че тази игра е "загуба на време и възможност за прахосване на пари. Тя създава враждебност и омраза сред хората“.

Междувременно Саудитската асоциация по шах призна обвиненията на мюфтията, но изтъкна, че „всички спортове могат да се превърнат в незаконни от религиозна гледна точка, веднъж щом в тях се замеси хазартът, и да започнат да отклоняват хората от религиозните им практики… (или) да създават омраза между играчите." Как ще се разиграе този конфликт, тепърва ни предстои да разберем. Междувременно е важно да отчетем няколко ключови точки по въпроса.

Първо, не е задължително да има връзка между шаха и хазарта. Шахът се цени като игра. Той е популярен в много части на света. За неговия произход претендират страни като Индия, Китай и Персия, но всички са единодушни, че това е игра на поне 1300 години и че модерната ѝ версия може да бъде проследена до южна Европа през 15. век.

Международният олимпийски комитет е признал шаха като спорт. В момента дори тече кампания той да бъде включен в олимпийските игри в Токио през 2020 г. Дали това ще стане, ще разберем през август тази година.  

Шахът далеч не е загуба на време

Той може да бъде особено полезен за съзнанието на малките деца. Съществуват научни изследвания, които доказват, че той подобрява концентрацията на подрастващите, както и техните умения да решават проблеми. Прави ги по-критични, по-оригинални и по-креативни. Увеличава дори математичните им умения. Освен това подобрява съхраняването на спомени и начина, по който мозъкът на децата борави с информацията. Шахът определено не трябва да се възприема като игра, предназначена единствено за надарени деца.

Подрастващите със специални образователни нужди могат да подобрят своите умения да учат и да си взаимодействат с други, ако започнат активно да се занимават с шах в съответните клубове.

Нещо повече – децата са равни помежду си в една партия на шах. Тяхната възраст, пол, етнически произход и религия престават да имат значение на дъската. Шахът може да прекоси социоикономическите и културните граници и даде шанс на деца, поставени в неравностойно положение, да се съревновават при равни условия.

Шахът е и особено полезен в интегрирането на имигрантски деца. Докато учат нов език или свикват с навиците в новата култура, шахът може да им помогне да общуват с други деца и възрастни без съответните лингвистични умения.

Игра или спорт?

На фона на всички тези предимства е странно защо много от децата не продължават да играят шах, когато пораснат. Вероятно една от основните причини е, че колкото по-големи сме, толкова по-съревнователни стават самите игри. Вече говорим за организирани съревнования, в които играчите се борят за парични награди и престижни титли.

Наистина, шахът е такъв тип игра, която позволява на децата да участват срещу възрастни и да печелят в подобни съревнования (макар че в тези ситуации обикновено става дума за надарени деца).

Целия материал четете в Обекти.бг.

Още от Образование

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето