Два дни след монтиране на люлката за деца с увреждания, тя вече е счупена

Върната е за ремонт на производителя

21 октомври 2019 г.

Точно два дни след монтирането на люлката за деца със специални потребности  в столичен парк, тя вече е счупена, съобщи фотографът Анна Йончева.
Люлката беше монтирана в парк "Света Троица" в София, след като фотографката организира благотворителна кампания "Различните деца на България" за събиране на средства.

"Люлката е в окаяно състояние. Изпратих я отново на производителя", обясни за програма "Хоризонт" на БНР Анна Йончева.

Едни градят, други рушат

"Не може една част от обществото да даряват, да искат да направят нещо хубаво и в един момент останалата част от това същото общество да руши", коментира фотографката.

Йончева разказа, че заключалката на люлката при първоначалния монтаж е била с тримилиметрова стомана, а вчера са сложили подсилена - от шестмилиметрова стомана.
"Това нещо днес сутринта е усукано. С мен имаше мъж, който се опита с ръце да го оправи - не стана. Явно е използван някакъв инструмент".

Поставените стикери също са повредени

"Вчера сложихме стикери, на които пише "Комбинирана люлка, пригодена за деца в инвалидни колички". Тази сутрин част от надписа вече липсва. Първите букви са изстъргани, няма ги. Отдолу гумата, която е под платформата - това е гума, която е предвидена да издържа до сто килограма на платформата, също е изкривена", допълни картината Анна Йончева.

Йончева разказа, че вече има инцидент - паднало дете от люлката.
„Деца се струпват върху платформата без абсолютно никакъв родителски контрол. Качват се по 20 наведнъж“ , жалва се тя.

"Децата за мен тук нямат абсолютно никаква вина. Люлката е за абсолютно всички деца на площадката. Но те, някой трябва да им каже как да пазят това, което ползват. Пред очите ми едно дете падна под натиска на всички други. Вратичката се отваря, те се спускат по нея, въргалят се, блъскат я в земята – няма нито един родител около тях. Това, което за мен лично е най-тъжно - аз, като родител на две деца, ако видя, че моето дете руши някакво съоръжение, без значение дали ще е това или някакво друго съоръжение, ще отида, ще му направя забележка, ще го контролирам заради неговата собствена безопасност, заради безопасността на другите деца. Но не, това не се случи", коментира тя.

Исках обществото да види тези деца усмихнати

"Изложбата ще я има, просто обмислям дали да бъде с благотворителен характер, дали изобщо да се събират средства за втора такава люлка или да бъде изложба така, каквато ми беше, т.е. самият проект. Идеята ми беше да покажа тези деца, обществото да ги види, да научи за тях, да ги види усмихнати, щастливи. И,  ако във времето на проекта мога да сложа и едно съоръжение някъде, за да ги направя щастливи, ето, сложих го. Децата наистина бяха щастливи. Не мога да опиша с думи емоцията, която видях пред очите си. Как страхът, защото те не са се качвали, как техният страх, който беше в очите им, за две-три минути преминава в едно въодушевление, усмивка, страхотно изживяване и два дни по-късно... просто не знам. За мен наистина е отчайващо", признава с болка Анна.   

 

Още от Заедно

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето