7 неща, които да направим заедно с детето

Преди да почне да се срамува, че ги правим заедно

05 октомври 2018 г.

Започнах да слагам бележки в кутията за обяд на дъщеря си от време на време. Всъщност изобщо нямам време за това, почнах да го правя, само защото приятелката на Ана – Ема, получава бележки в своя обяд. Но го правя. Представям си как след съвсем кратко време ще ми каже да спра, защото я карам да се чувства неудобно, и тогава ще ми е носталгично за това време.

На 5 Ана все още не изглежда да схваща идеята да те е „срам“ от родителите те. Имаше един епизод на Артур, в който хванаха Бинки, че държи ръката на майка си, което се смята за прекалено „бебешко“ за неговата възраст. Книжка с картинки, която понякога разглеждаме, показва детенце, засрамено от поведението на баща си по време на посещение в училище.

И двете ситуации минаха покрай Ана; дори да ги разбира, не се идентифицира с тях. Но най-вероятно съвсем скоро ще започне. Така че освен оставянето на бележки в кутията с обяда, взеха да си мисля и за други неща, които трябва да пробвам да правя за нея или с нея, преди да стигнем до този момент. Ето го и моят списък:

1. Да носим пасващи си дрехи

От време на време, като вземам Ана от училище, си давам сметка, че съвсем несъзнателно носим почти едно и също (ризи с леопардов принг и прилепнали дънки са обичайните заподозрени). Освен това имаме и абсолютно еднакви суичъри. Какво да кажа? Бяха на супер разпродажба в момчешката секция на една голяма верига магазина; XS пасна на нея, XL пасна на мен. Всеки път, когато си облече нейния, ме пита дали няма и аз да сложа своя. Винаги си намирам извинение да не го правя, защото по принцип не съм от тези майки, които си падат да обличат еднакви дрехи с децата си. Но предполагам, че трябва да прегърна идеята, щом тя иска да го правим, защото положението е сега или никога.

2. Да се снимаме заедно

Снимам Ана доста и прекарвам много време с нея, но имаме малко снимки, на които сме двете заедно. Струва ми се, че като порасне, няма да иска да позира с мен, но, тъй като ще прекарваме по-малко време заедно, подозирам, че ще искам тези спомени още по-силно.


Снимка: Guliver / iStock

3. Да отидем заедно на концерт

Знам, че дъщеря тийнейджър верояно няма да иска да отиде на концерт с мен, затова трябва да се възползвам сега. Ходим на кино и на театър, но засега концертите не са били част от живота ѝ по една причина – много е чувствителна към силен шум (освен ако не сме в увеселителен парк, тогава мистериозно става имунизирана към това). Но пък и харесват музиката и спектакъла и може да стои мирна дълго време. Тя е едва на пет, така че все още имам време за това, но много ми се ще да се случи.


4. Да си направим маникюр заедно

Имам смесени чувства относно малки деца, които си правят маникюр. Кара ме да се чувствам неудобно, но, от друга страна, съм виждала резултатите върху децата на приятели и мисля, че е сладко. Имаме си време за ноктите и вкъщи, което преминава с брокат и декорации, но има нещо привлекателно в това да се поглезиш в салон за маникюр, така че ми се струва, че рано или късно ще задоволя и това си желание (по-скоро късно). Съмнявам се, че някога ще правим нещо подобно на СПА и няма проблем с това. Но пък леко намигване към лукса, ей така – еднократно, е безопасно и може да бъде забавно.

5. Да ѝ избирам дрехи

Ако Ана трябваше да си избира дрехите сама, щеше да изглежда като шаферка през цялото време. Всъщност, мисля си, че ако ѝ разреша да се облича като булка всеки ден, няма да има нищо против. Така че аз избирам дрехите, които ѝ купувам, и ѝ позволявам сама да избира как да ги съчетава. Знам, че избирането на дрехите е ограничено във времето. В един момент вече няма да иска моите предложения какво да си облече.


Снимка: Guliver / iStock

6. Да ѝ пусна Rainbow Brite (анимационно филмче от 80-те, бел. прев.)

С Ана онзи ден гледахме Jem (американска анимация от края на 80-те, бел. прев.) и тя много го хареса. Също така ѝ представих и Strawberry Shortcake (кукла, бел. прев.). Сега мисията ми е да намеря епизодите на Rainbow Brite. Мисля, че има една тънка граница между това да ѝ навирам в носа любимите си детски и да ѝ предоставям нови възможности; струва ми се, че по-нататък това няма да е възможно.

7. Да се държа като дете

Една от най-забавните страни на това, че да си родител, е фактът, че имаш достъп до всякакви детски неща, до които не си имал такъв като възрастен без деца, като например аркадни игри, детски филмчета и други забавления. Ако искам да ми нарисуват лицето, да отида в аквапарк или да нося нещо сладко, сега е моментът.

Тара-Мишел Зинюк

Още от Заедно

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза