4 книги на Стивън Хокинг, които да прочете всяко дете

Великият физик остави ценно научно наследство под формата на занимателни сюжети

14 Март 2018 г.

Световноизвестният британски физик Стивън Хокинг почина внезапно на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст и така угасна най-ярката звезда на астрофизиката, съобщи семейството му, цитирано от Би Би Си.

Стивън Хокинг остава в историята със своята научна работа за черните дупки и относителността. Той е автор на десетки трудове, книги и статии, сред които и книгата му "Кратка история на времето". 

Снимка: Guliver / Getty Images

През 1963 г., когато той е на 22, докато следва магистратура в Кеймбридж, е диагностициран с тежката болест амиотрофична латерална склероза и лекарите му дават 1-2 години живот. През март 1966 той получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

От 1985 г. използва специален компютър, за да говори, инсталиран в инвалидната му количка. Така има възможност да пише статии и книги, да ползва интернет, като управлява апарата чрез движение на единствения мускул, който е можел да контролира – един от лицевите мускули под окото. Движенията се разчитат от инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се е използвала система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес бе изключително труден.

Въпреки това Хокинг, с помощта на своята дъщеря Луси, създава и няколко книги за деца, които са безценни, тъй като представят по занимателен начин - под форма на детективски истории, частици от ценното научно наследство, което той ни оставя.

"Джордж и Големият взрив"

Снимки: "Сиела"

Пътувайте през Вселената с Джордж и открийте... как да карате лунен ровър, какво да правите, когато предприемете пътешествие до Андромеда и какво се е случило само части от секундата след Големия взрив.
Книгата е пълна с много истински факти за Вселената и Космоса благодарение на Луси Хокинг и Стивън Хокинг. Междугалактически научен шедьовър!

"Джордж и неразбиваемият код"

"Тайният ключ на Джордж за Вселената"

Тази страхотна книга съчетава завладяващи и забавни приключения с много от удивителните научни факти за нашата Вселена и планетите, включително и най-новите идеи на Стивън Хокинг за черните дупки. Плюс цветни снимки на истински гледки от Космоса!

"Джордж търси съкровища в Космоса"

„Тръгваме на голямо космическо пътешествие – каза Ани. – Така че слушайте, спасители на планетата Земя, и се пригответе за среща с Вселената!“

Ани, най-добрата приятелка на Джордж, има нужда от помощ. Нейният баща учен Ерик работи по космически проект... и всичко се обърква. На Марс е кацнал робот, но той се държи много странно. А сега Ани е открила нещо изумително в суперкомпютъра на татко си.

Дали е съобщение от извънземни? Възможно ли е някъде там да има живот? Как се намира планета в открития Космос? И ако попаднеш на извънземни, какво ще им кажеш?

Това страхотно приключение не е само спиращо дъха шеметно пътешествие за драматично търсене на съкровища в Космоса, то също така е пълно с нови знания за нашата Вселена, като включва и специални есета от някои от най-големите учени в света.

Още от Заедно

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето