Навиците, с които да внимаваме, когато пътуваме в чужди страни

Някои са неприемливи, други се приемат като обида

14 Юли 2018 г.

Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да шокират хората другаде. Вероятно ще срещнете разбиране като чужденци, които не познават местните традиции, но е по-добре да внимавате със следните навици.

1. Бакшишът. У нас бакшишът е препоръчителен, но все пак клиентът преценява: дали - и колко, да даде. Означава, че си доволен от обслужването. В САЩ обаче е нещо задължително: да не оставиш бакшиш, дори при най-посредствено обслужване, е недопустима грубост.
Другаде, например в Япония или Южна Корея, бакшишът е нещо непонятно, даже оскърбително. Могат да ви догонят по улицата, за да ви върнат парите.

2.  Къде се возиш в таксито. За вас няма значение къде ще седнете, нали? Но в градове като Ню Йорк и Пекин шофьорът с тежка въздишка и огромно неудоволствие ще премести вестниците и обяда си от предната седалка, ако тръгнете да сядате до него (или нея). Във Франция, Испания и Португалия положението е повече или по-малко сходно. Можете да срещнете възмутено-озадачен поглед, докато ви сочат задната седалка.
От друга страна, в Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Израел, части от Ирландия и Шотландия, да се качите на задната седалка, когато предната е свободна, е неуважително. Там това е въпрос на равенство.

3. Вдигнат палец. За вас може да е одобрителен жест, но в Близкия Изток, Латинска Америка, Западна Африка, отчасти в Русия и Гърция, е същото като да покажеш среден пръст.

4. Да се смееш с отворена уста. В Япония шумният смях, в който може да ви се преброят кътниците е грубиянщина - така, както е на много места е да мляскаш с отворена уста.

5. Да бъдеш "горе-долу" навреме. Да закъснееш с "десетина" минути в страни като Германия, Швейцария и Англия означава, че не цениш времето на хората. Да пристигнеш точно навреме, ако си канен на гости в Южна Америка или в Гърция, е почти толкова лошо, колкото да цъфнеш на вратата час по-рано.

6. Да държиш една ръка в джоба. В Турция и на други места, например в Южна Корея, това се счита за арогантен жест.

7. Да правиш каквото и да било с лявата ръка. В някои култури тази ръка се използва само за хигиенни нужди в тоалетната. Да приемеш подарък, да ядеш или да правиш общо взето всичко останало с лявата ръка в Близкия Изток, голяма част от Африка, Индия и Шри Ланка е гнусно и обидно. 

8. Да отвориш подарък веднага. В повечето азиатски страни, например Китай и Индия, да отвориш подаръка, който току-що са ти подарили, е проява на лош вкус. Изглежда алчно. 

9. Джапанки, шорти, шапки с козирка. В Япония, както и в редица европейски градове подобно "спортно-елегантно" облекло е неприемливо извън фитнес залата, тенис корта, футболното игрище и подобни места.

10. Да пиеш чужд алкохол. Ако отиваш на купон в Норвегия, пиеш само това, което си донесъл. Ако те поканят на барбекю в САЩ, носиш дежурния шестбирен стек и имаш неограничен достъп до всичко останало на партито.

11.  Да ядеш на места, където не се сервира храна. В Япония, както и в Руанда, се смята за грубо да ядеш по улицата, в градския транспорт, в парка - на всяко едно място, което не е заведение за хранене или бар.

12. Докосването. Потупването по рамото може да е приятелско за вас, но е обидно на места като Китай, Тайланд, Корея и Близкия Изток. Чувството за лично пространство варира от място на място.

Целия тест четете в Обекти.бг.

 

Още от Заедно

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето