Нова година, нов живот - планирайте промяната!

Още днес започнете да обмисляте следните 10 стъпки

03 Януари 2020 г.

Обещахте ли си отново да станете по-добри, по-здрави, по-красиви, по-успешни? 

За да запазите добрия тласък, който ни дава началото на годината, помнете, че да промениш живота си не е толкова трудно, колкото ни се струва. С много малко мисъл и усилия още днес може да започнете да полагате основите на една по-щастлива и задоволяваща кариера и да започвате всеки нов ден с усмивка.

Понякога причина за недоволството ни е, че сме зациклили в живот и професия, които не ни удовлетворяват напълно. Доказано е, че това неудовлетворение се изпитва най-силно в началото на годината, когато правим равносметка на живота си и си обещаваме ново начало. Но как да направим промяната?

От помощ ще ви бъде този план от 10 стъпки, съставен от престижното британско издание „Индипендънт”.

Първа стъпка. Настройте се позитивно

Според консултанта по житейски въпроси Ричард Прингъл най-важният фактор за успеха е да останем решително позитивни за възможностите, които предлага бъдещето, и да правим поне по едно нещо на ден, което да ни доближава до целите ни. Той има право да говори така – въпреки тежкото си гръбначно заболяване, той напуска работата си в офис, за да работи като консултант на пълен работен ден. Запълва времето си с тренировки по жиу жицу и надбягвания с препятствия. А вие?

Втора стъпка. Анализирайте защо искате да смените работата си

Повечето хора преминават през периоди, когато не се наслаждават на работата си. Номерът е да разберете дали това е нещо повече от краткосрочна загуба на илюзиите. Компанията ли ви е омръзнала, или избраната кариера като цяло? Ако е първото, може би е най-добре да потърсите подобна позиция в конкурентна фирма. Ако е второто, помислете какво е най-важно за вас. Например – искате да сте корпоративна акула или да намалите стреса? Няма смисъл да променяте кариерата си, ако не харесвате и новия си избор.

Трета стъпка. Овладейте финансите си

Започването на нова работа често означава и период на финансови промени, затова трябва да сте наясно колко трябва да печелите месечно, за да си плащате сметките. Оценете много подробно колко печелите и колко харчите и съставете план за справяне с всяко намаляване на паричния поток, което може да се случи в преходния период, съветва основателят на Candid Money Джъстин Модри.

Четвърта стъпка. Обмислете предимствата на баланса

Най-важно е да се научите да балансирате времето и парите си, но първо трябва да разберете какво е най-важно за вас самите. Колкото повече харчите, толкова повече време ще трябва да работите, за да посрещнете разходите си – така губите време за почивка и за любимите си хора. Направете някои малки промени, като орежете част от обичайните си разходи, и вижте как се чувствате. Ако все още изпитвате комфорт, значи трябва да намалите още, докато не достигнете идеалния баланс печелене на пари – харчене на пари.

Пета стъпка. Оценете уменията и интересите си

Какво обичате да правите? Имате ли някаква страст? Умеете ли нещо специфично? Какви са интересите и хобитата ви? Ако нещо, което обичате, може да се превърне в пълноценен източник на доходи, защо не обмислите тази възможност?

Шеста стъпка. Сверете си часовника с проучвания

Когато разберете какво ви прави щастливи и какви са силните ви страни, е време да проучите какви професии отговарят на този профил. Струва си да поговорите с познати, които се занимават с подобни неща, както и да използвате ресурси като LinkedIn, за да изградите нови връзки и да научите нещо повече за нови кариери.

Седма стъпка. Преквалификация?

Може да се наложи да придобиете нова квалификация, ако искате наистина да се занимавате с нещо, за което мечтаете. Това може да стане както с вечерни курсове, така и с нова университетска диплома. По цял свят вече се предлагат стипендии и финансова помощ за възрастни хора, които искат да променят кариерата си – проучете ги добре.

Целия тест четете в Мениджър. нюз

 

Още от Заедно

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето