Общувайте активно с вашето бебе, още преди да се роди

Говорете, пейте, четете му на глас, то чува, съветва Дарина Аленова

28 Януари 2020 г.

С какво свързвате пренаталния период? За повечето родители това е времето за преобразяване на жилището, за избор на най-добрия педиатър на удобно разстояние от дома, на най-добрия медицински екип, дори на най-подходящата бебешка количка.
В стремежа си да остойностяват всеки етап от развитието на бебето, родителите са склонни да се фокусират твърде много върху „измерими” показатели.

Пренаталният период е много повече

Пренаталният период е време за общуване между членовете на семейството и нероденото бебе. Всичко, което се случва в обкръжението на майката, се записва в подсъзнанието на бебето и може да има трайни последици върху развитието на индивида. Затова е важно освен всички обективни стъпки, да бъдат предприети и някои, чиито ефект не е толкова обозрим в началото, но ще има голямо влияние след това.

Бебето има напълно развит слухов апарат след 24-та гестационна седмица. То чува абсолютно всичко, макар и приглушено. Най-отчетлив е гласът на майката, нейното тяло е средата, през която преминава звукът. Тя е човекът, благодарение на който бебето общува с външния свят. Независимо дали говори, чете на глас, слуша радио или гледа телевизия, посещава концерт или е в чакалнята на болницата, майката е посредникът. В забързаното ежедневие и при непрекъснатото надбягване с часовника, тя рядко успява да отдели време за целенасочено общуване с бебето. Дори и само, за да обясни „на корема” си какво се случва, защо чакат, дали е радостна, притеснена или нещо я е уплашило.

Целенасоченото общуване преди раждането подобрява комуникацията след раждането. И ако за някои да говорят на глас без да имат видим събеседник е странно, то четенето на глас е подходящото занимание.

Какво да четете на глас?

Всичко, което ви доставя удоволствие. Важното е направите четенето на глас част от вашия ден с бебето. Така ще имате време, в което да седнете и целенасочено да общувате, без да бързате.

Дали ще изберете поезия, проза или списание, основният акцент е върху споделянето. Ако се чудите с какво да започнете – специалистите препоръчват тестове в рими, които се възприемат по-лесно, защото следват мелодиката на езика.

Каква е ролята на останалите членове на семейството?

Четенето на глас е една от малкото дейности, свързани с пренаталния период, в която могат да участват всички. Така детето свиква да чува гласовете и на останалите роднини. И най-вече да има свое време с тях, различно от всичко друго в ежедневието.

Четенето на глас е онова, което децата най-интуитивно възприемат като начин за общуване с нероденото бебе. Ако вече четат самостоятелно, те съвсем естествено искат да споделят любимата си книга. А ако са малки и родителите им четат приказки преди лягане, нероденото бебе става автоматично част от този ритуал.

Всичко, за което отделяте целенасочено внимание още преди раждането, е важно. А вие пробвали ли сте да четете на глас?

Дарина Аленова, PhD, Център за здраве и образование „Едикта”

Дарина Аленова и един от лекторите на предстоящата среща със специалисти по детско развитие и терапевти.

На 31.01.2020 г. в залата на бул. Раковски 108 от 18:00 ч. ще се проведе „Вълшебството на живота – концерт и среща-разговор за пренаталния период”.
Ще можете да чуете изявени специалисти и терапевти, които подкрепят живота в най-важната му и крехка фаза – периодът преди раждането. Подробности за събитието тук.

 

Още от Заедно

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза