На каква възраст девойката трябва да започне полов живот

Отговаря специалист, но с много обструкции

24 октомври 2018 г.

В подрастваща възраст момичетата започват да се срещат с момчета. Отношенията им невинаги са платонични и в един момент се стига до интимност. Добре е, ако родителите навреме са научили децата какво да правят в подобни ситуации. Но дори и тогава, половите контакти не винаги са безопасни, особено, когато става дума за момичета.

Наталия Александрова Чекенова, детски гинеколог, която има и образование като репродулог, разказва коя би могла да е оптималната възраст, на която девойката да встъпи в интимни отношения с противоположния пол.

На каква възраст съзрява момичето?
Както за момичетата, така и за родителите им, това е вълнуващ въпрос, но отговорът е за всеки по отделно. Мама и тати се притесняват, че нещо няма да се случи както трябва, че още е рано и т.н.
Момичето преживява това и си мисли, като правило, че ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ, те са заедно ЗАВИНАГИ! И тук е много важно между майката и дъщерята да има доверие, за да може да се обсъждат толкова тънки въпроси.

И така, кога девойката е готова за това?
Не може да се отговори еднозначно. А и иначе отговорът е твърде сложен. Около 17-18-годишна възраст, момичето физиологично е доста близо до съзрялата жена, но психологически нейното израстване завършва около 24-годишна възраст.

Но, както знаем, на възраст между 12 и 15 години, когато се е появила първата менструация, момичето вече може да забременее. Поради тази причина в различни култури по света е редно девойките да се омъжват рано, за да могат да дарят семейството с наследници.

Как половите отношения могат да повлияят на здравето на девойката?
Трябва ясно да си дадем сметка, че младият и недостатъчно зрял организъм не е в състояние или ще му бъде трудно да износи дете и да роди.
В тази възраст се случват много сложни промени в женския организъм, включително и психически. И това също е причина да не се бърза с началото на половия живот.

Освен това, за съжаление, не всеки първи полов акт носи на девойката приятно усещане. Почти никога този момент не оправдава очакванията и представите в ума на подрастващата. А ако към това се прибавят в последствие и известни леки (или тежки) гинекологични заболявания, нещата съвсем вървят към задънена улица.

Ако вие сте родител на девойка, която усещате, че се колебае на къде да поеме, по-скоро я заведете на гинеколог – поговорете първо с него, обяснете му за какво се притеснявате, а на нея кажете, че това е регулярен преглед, който трябва да се прави поне на три месеца (факт). Специалистът ще ѝ обясни дали е готова за полов живот, за неговите плюсове и минуси, както и от какво да се притеснява действително.

И нито един акушер-гинеколог няма да препоръча започването на полов живот с цел коригиране на менструалния цикъл, намаляването на симптомите на предменструалния синдром или други заболявания.
Това е сложна, но важна тема за разговор. И ако момичето не е научено само да се грижи за тялото си, едва ли това ще го стори някой друг. Но вие трябва да започнете разговора.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза