10 известни и успешни личности с аутизъм

Доказват, че да не си "като другите" понякога е много хубаво

23 Април 2019 г.

Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър, при което човек може да изпитва трудности в общуването и социалното взаимодействие, но тези 10 известни личности доказват, че да не бъдеш „като другите“ може да означава да си талантлив и успешен човек.

Анди Уорхол

В повтарящите се еднакви елементи в картините - принтове на един от най-прочути американски художници на всички времена специалисти виждат признаци за Синдром на Аспергер. А също и във факта, че гениалният попарт творец е бил дистанциран и затворен човек и е говорел лошо английски (Анди Уорхол е роден в Питсбърг, но е от семейство на емигранти от територията на днешна Словакия).

Стенли Кубрик

Знаменитият режисьор на „Портокал с часовников механизъм“, „Сиянието“, „Спартак“, „Широко затворени очи“ и много други велики филми се е славел като груб и игнориращ хората, но пък невероятно внимателен към детайлите и в работата си, и в живота. Стенли Кубрик се е страхувал да лети със самолет, затова при важни делови срещи винаги е трябвало другите да отидат при него. Бил е известен и с това, че е прекъсвал внезапно отношения – вежливо, но от раз.

Дарил Хана

Звездата от „Убий Бил“, „Блейд Рънър“, „Ярост“ и други холивудски хитове е диагностицирана с аутизъм през 60-те, още като дете. Тогава отношението към това заболяване не е било така толерантно, както днес и лекарите са настоявали за медикаментозно лечение, но майката на Дарил Хана я е предпазила от него. 58-годишната американска актриса споделя, че е страдала от различни страхове и болезнена срамежливост.

Дан Акройд

Снимка: Guliver / iStock

Според легендата Синдромът на Аспергер е вдъхновил идеята за смешното фентъзи от 80-те „Ловци на духове“, на който филм Дан Акройд е сценарист заедно с Харолд Реймис. Акройд, прочут от „Блус брадърс“ и много други филми, е обсебен от мисълта за сигурност, безопасност и за призраци. Той казва, че може да контролира своето психично разстройство.

Сюзън Бойл

Шотландската певица, която като дете диагностицират с „увреждане на мозъка“ и „трудности в обучението“, нашумя през 2009 г. с изпълнението си на песента "Имах една мечта" от мюзикъла „Клетниците“ в телевизионната програма Britain's Got Talent. Поставят ѝ диагнозата „аутизъм“ след 40-ата ѝ година и по думите на Бойл това за нея е било облекчение.

Дейвид Бърн

Музикантът, фронтмен на световноизвестната група от 70-те Talking Heads, разбира, че има Синдром на Аспергер след разпадането на групата, когато е на 51. Бърн казва, че музиката му помага да се справи със заболяването.

Луис Карол

Писателят, поет, философ, фотограф и математик Чарлс Латуидж Доджсън, познат като Луис Карол (след като променя името си, за да се различават творбите му на детски писател от названието, с което е известен като преподавател по математика в Оксфорд), е имал „особености на мисленето“, които не са нищо друго, освен аутизъм, според някои изследователи. За живота му не се знае много, но му се приписват различни заболявания, както и се твърди, че е лекувал болката си с лауданум - опиум, смесен с алкохол. Измененията в размерите на предметите в „Алиса в Страната на чудесата“ според някои специалисти се дължат на съпътстващата го мигрена.

Ейбрахам Линкълн

Снимка: Guliver / iStock

На шестнадесетия президент на САЩ приписват Синдром на Аспергер заради факта, че с него е било много трудно да се общува. Той е страдал от депресия и маниакално чувство за ред, в които специалисти виждат признаци, съпътстващи заболяването Аспергер.

Антъни Хопкинс

Актьорът получава диагнозата Синдром на Аспергер, след като навършва 70. „Не ходя по купони, нямам много приятели, но обичам хората, харесва ми да анализирам как мислят“, казва прочутият носител на „Оскар“ за играта си в „Мълчанието на агнетата“. Антъни Хопкинс днес е на 81, но славата го спохожда рано, още през 60-те. Той има и награди Еми“, „БАФТА“ и „Златен глобус“.

Къртни Лав

Снимка: Guliver / iStock

Разстройство от аутистичния спектър в лека степен – това е диагнозата на 55-годишната певица и актриса, съпруга на покойния музикант Кърт Кобейн. Тя ѝ е поставена още като ученичка, и тя и до днес се отличава с буен нрав и непредвидими реакции. Лав споделя, че винаги е искала да е знаменита, за да бъдат искрени с нея. Заради злоупотребата ѝ с наркотици и алкохол дори за известно време отнемат родителските ѝ права над Франсис, дъщеря ѝ от Кобейн.

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето