7 мита за секциото

Шансовете за пълноценно кърмене не са мираж

13 Януари 2020 г.

Проблемите ми след раждане със секцио бяха два – седмица след изписването изпаднах в неравна битка с тоалетната чиния и от тогава рибено масло не искам да виждам и в енциклопедия. Освен това по време на операцията анестезията не можа да ме хване качествено и се наложи да увеличат дозата, което гарнира първите ми дни на родител освен с недоспиване и със зловеща мигрена. Раждането е свещен момент, а дали ще се случи по естествен път, или под режисурата на скалпела, избирате вие.

The healthy.com развенча седемте мита за цезаровото сечение.

Забравете за контакта кожа в кожа с бебето

Някои части от тялото ви действително ще бъдат с изострена чувствителност след раждането със секцио, но няма абсолютно никаква причина да избягвате контакта кожа в кожа с малкото същество. Ще ви трябва малко време за да откриете позата, комфортна и за двама ви. Физическата близост с детето ще ви помогне да се възстановите още по-бързо.

Храненето от гърда: мисия невъзможна

Ако искате да кърмите бебето си, действайте - методът на раждане няма да се отрази по никакъв начин на способността да дадете най-доброто за имунната система на детето. Храненето от гърда след секцио не е мисия невъзможна, но изисква малко повече търпение. Добрата новина е, че ръстът на кърмачките от 3 до 24 след раждането е един и същ, независимо от това как се е появило детето на бял свят. Дискомфортът и болката след операцията могат да вземат превес, за това вместо да поставяте детето на корема си, изберете позата „захват на футболна топка“, в която новороденото ще прилегне изцяло на предмищницата ви.

Ако веднъж сте легнали под ножа, няма как да родите естествено

Ако сте родили първото си дете с цезарово сечение, то това не значи, че второто не може да поеме първата си глътка въздух по естествен път. В случай, че сте решили да опитате късмета си, ще минете през серия от тестове, които ще дефинират степента на сигурност на естественото раждане във вашия случай. Масовата практика показва, че 60 от 80 % жени излизат на бис в майчинството по естествен начин.  

Секциото е по-безболезнено от естественото раждане

В днешно време някои майки се подлагат на секцио от суета и без да имат реален проблем, който да налага първата среща с детето им да се случи по оперативен път. Лекарите препоръчват раждането по естествен път като първи избор. Да, със сигурност е удобно да изберете екип и да запишете час за раждане както правите и с графика при фризьора си, но имайте предвид, че цезаровото сечение е сериозна интервенция, а не козметична процедура. Като при всяка коремна операция тя крие определени рискове от усложнения – обилно кървене, инфекции или трайни наранявания в областта на пикочния мехур или червата.

Възстановителния период е почти еднакъв

Да се изправите на крака и да се раздвижите бавно, но категорично, е задължително упражнение, независимо от начина на раждане. Жените със секцио се прибират у дома от три до пет дни след операцията, а периодът им на възстановяване е до четири седмици. Дамите, родили естествено, могат да напуснат болницата до ден два и са в добра физическа кондиция за 14 дни. Ако сте легнали под скалпела ще трябва да забравите временно за секса, вдигането на тежки предмети и активния спорт.

Има ограничение в броя на операциите

Няма категоричен брой на цезаровите сечения, които можете да си позволите в активна детеродна възраст. Медицинските експерти напомнят, че поносимостта към интервенцията и строго индивидуална и при няколко повторения вероятността от риск за нараняване на червата и усложнения с плацентата скачат.

Не чувствате нищо по време на операцията

Под упойка със сигурност няма да изпитате болка от секциото, но това не значи, че няма да усещате напрежение от натиска на опериращия, или движенията на ръцете му – все пак от тялото ви излиза съвсем нов човек. Гаденето и повръщането са нормални странични ефекти от цезаровото сечение при жени с ниско кръвно налягане.  

Превод и адаптация:Теди Огнянова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето