Модерни диети: как работят и кои могат да бъдат опасни

Особености на нисковъглехидратните и нискомаслени хранителни режими

03 Януари 2019 г.

Много от популярните диети могат да се сравнят с безнадеждното влюбване – разумът нашепва, че човекът не е подходящ, но сърцето не вярва, надява се на чудо. Отдавна е известно, че губим от теглото си само, когато получаваме по-малко енергия, отколкото харчим. Но въпреки това продължаваме да упорстваме в търсене на тайната на отслабването във „вълшебни“ супи и други видове диети.

Забързаният житейски ритъм налага отпечатък на начина ни на мислене – ставаме много нетърпеливи и очакваме незабавни резултати. Така е за много неща, включително и отслабването, но как можеш да отслабнеш за 2 седмици, за 5 дни. И защо?!

Да си възвърнеш добрата форма за отпуската или за важно събитие – тогава диетите ни се струват добро решение, обещават бързи резултати с минимум усилия. Млечна? Японска? Плодова? Като всяка друга модна тенденция, и диетите бързо влизат и излизат от живота ни и една от тях заменя друга, защото някой е казал, че е по-ефективна… Но всички те имат обща черта – някакъв трик, който обещава да реши проблема с наднорменото тегло. Този трик е винаги „новост“, „уникален“ и различен от предишните.

Диетологът Фиона Карутерс разглежда най-разпространените диети днес и разказва кои от тях работят реално и кои могат да бъдат опасни:

Нисковъглехидратни

Примери: диетата Аткинс, Южен плаж“, „Точкова“, Скарсдейлска, Кремълска, диетата на американските астронавти

Всички те ограничават употребата на продукти, съдържащи нишесте (макаронени изделия, хляб, ориз, картофи, бобови растения) и захар. Когато ги изключваме, принуждаваме организма да черпи запасите на първичния източник на енергия – животинското нишесте.

Какво се получава? В началото бързо сваляме килограми, защото изключвайки въглехидратите, тялото получава по-малко калории и след известно време започва да гори мазнини. Но в резултат се натрупват кетони - химични съединения, които се образуват вследствие на нарушаването на метаболитния процес. Това има неприятни странични ефекти: главоболие, умора, неприятен дъх от устата. Намаляването на приема на фибри, препоръчвано от тези диети, може също да доведе до запек.

Рядко се случва да съхраним задълго стройното тяло, в следствие на ограничаване на въглехидратите. Предполага се, че мазнините или протеина в храната ще заменят въглехидратите, но мазнините са силно калорични, а високото съдържание на протеини може да повлияе зле на бъбреците и в дългосрочен план да доведе до намаляване на нивата на калций.

Освен това нисковъглехидратните диети не съответстват на пълноценното хранене и са потенциално опасни.

Нискомаслени диети

Примери: „Орниш“, „Приткин“, TLC-диета, която намалява лошия холестерол

Те са точно противоположни на нисковъглехидратните и са съставени с идеята, че мазнините са главен виновник за напълняването. Най-популярната сред тях е т. нар. F-план, измислена още през 1969 г., но модерна и днес, тъй като се приближава силно до принципите на здравословното хранене. Но… F в името ѝ означава фибри, които са и в основата на този вид диета, само че прекаленото количество влакнини в нея не позволяват да се усвояват добре необходимите минерали.

Тя се основава на почти напълното игнориране на продукти с повече мазнини, набляга на постни меса, риби и нискомаслени млечни продукти.

Нискомаслените диети поначало са сред най-здравословните, но в своите крайни интерпретации могат да бъдат опасни. По принцип намаляването на количеството мазнини в менюто върви ръка за ръка с увеличаване на белтъчините и въглехидратите, тоест, не са кой знае колко ефективни.

Как мислите – кой вид диета ви е помогнала най-много и защо?

Очаквайте анализ на нискокалоричната диета и тази с броенето на калории.

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето