Бременна през зимата – опасения и решения 2

Акушер-гинеколог с добри съвети за менюто и риска от падане на бъдещите майки

19 Януари 2018 г.

През зимата вкусовете се променят и това се наблюдава не само при бременните, но и въобще при бозайниците – всички ни тегли към по-сладки, по-мазни и питателни храни. Така организмът се опитва да получи бърза енергия, която да се превърне в мазнини, които да бъдат естествена защита от студа. Затова не е чудно, че до пролетта често се случва да натрупаме няколко излишни килограма.

За бъдещите майки обаче този излишък може да стане проблем, затова и лекарите съветват да контролирате порциите, обяснява акушер гинекологът Наталия Зимина.

За да удовлетворите „двойния“ апетит в това време и да не наддавате прекалено:

Снимка: Guliver / iStock

- Старайте се да консумирате бавни въглехидрати: зърнени храни, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, богати на фибри.

- Важен елемент на зимното меню са протеините: месо, риба, извара, яйца. Те не само създават усещане за ситост по-дълго време, но и подхранват клетките на плода.

- За да си набавите нужните витамини в студения сезон, предпочитайте не толкова екзотични и цитрусови, а плодове, характерни за вашия регион: ябълки, круши, дюли...

Този съвет се налага, защото вносните плодове и зеленчуци са обработени, за да се съхранят по.дълго, и тази химична обработка може да увеличи риска от развивате на алергии и да провокира нежелани реакции.

Освен това, въвеждането на нови и непривични до момента хранителни продукти, дори да са полезни, може да се възприемат различно от организма, който е в „интересно положение“.

- Ако наблюдаващият лекар прецени, може да ви посъветва да пиете специални комплекси за бременни, които съдържат нужните витамини и минерали в точните количества.

Тези препарати са различни по състав и по дозировка на отделните елементи и затова е редно да се подбират строго индивидуално.

Внимавайте с походката


Подхлъзванията и паданията представляват риск за бъдещите майки особено през зимата, когато навън е заледено и заснежено. При бременните центърът на тежестта на тялото се променя заради растящия корем, стойката на тялото - също, координацията се влошава, ставите не са добре фиксирани и трудно пазите равновесие.

Изходът:

- Вървете по-бавно и по-внимателно от всякога, гледайте внимателно в краката си, подбирайте удобни обувки, които не се пързалят. Вървете „като пингвин“ – с малки стъпки и леко сгъване в коленете.

- Стъпвайте с цяло ходило, а не само на пета или на пръсти, нека ръцете ви винаги да бъдат настрани, а не в джобовете, примерно, за да пазите по-лесно равновесие.

- Ако все пак се случи да паднете, опитайте се да се приземите по дупе или настрани, и когато се подпирате на ръцете, опитайте да не ги сгъвате.

- Ако сте в началото на бременността, не драматизирайте излишно зимните ситуации – няма смисъл да се държите като кристална ваза, защото природата си знае работата – в маминия корем бебето е защитено добре и случайните падания рядко биха довели до неприятни последствия за него, особено в началото на бременността.

Но внимавайте да не падате по корем особено през третия триместър, защото падането може да доведе до контракции и преждевременно отделяне на плацентата, а те – до необходимост от спешно раждане.

Снимка: Guliver / iStock

- На финалната права бъдещата майка трябва да удвои вниманието си не само по време на разходки, но и при посещенията в басейна или спортните занимания за бременни.

- Ако след падането почувствате тежест или болка в ниската част на корема, или пък ви се вие свят, а движенията на бебето станат по-активни, или обратното – една ги усещате, веднага отивайте при своя гинеколог. Консултирайте се моментално с него и ако забележите кръвотечение или изтичане на околоплодните води. Изобщо, ако паднете, дори да се чувствате добре, но имате синини отидете на лекар, а ултразвукът няма да е излишен.

- Не се плашете, ако ви препоръчат да направите рентгенова снимка или томография – ползата от точна диагностика превишава потенциалния риск.

Източник: parents.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза