Защо е вреден глутенът

И какво да правят хора с непоносимост към него

06 Май 2019 г.

Сложният протеин, който се открива в състава на много зърнени храни, може да ни докара маса неприятности. Каква е обаче причината за тях и защо напоследък непоносимостта към глутен у хората се увеличава? Отговори дава диетологът и ендокринолог Ирина Рус пред parents.ru.

Цьолиакията е хронично възпаление на тънкото черво, наричано още глутенова ентеропатия, което се дължи на вродена или придобита непоносимост към тази белтъчна смес.

При хората с генетична чувствителност към нея се развива възпалителна реакция: имунната система възприема глутена като чужда и се стреми да го унищожи, като под удара попадат стените на тънкото черво, сърцето, мозъка, ставите.

При жените непоносимостта към глутен се развива към 30–40-годишна възраст, при мъжете – на около 40–50 г.

Коварна особеност

Глутенът се натрупва в течение на дълго време и човек може да яде спокойно продукти, които го съдържат, без да подозира, че организмът е на границата на заболяване. И изведнъж да се проявят опасни симптоми: анемия, чести болки в корема, обща слабост, стомашно разстройство.

Безглутеновата диета и корекциите в храненето обикновено са в продължение на 3-4 месеца, но се назначават само от специалист.

Все повече и повече

С всяка година се увеличава броя на хората, чувствителни към глутен. Има данни, че в последните 200 години (глутенът е изолиран от италиански химик през ХІХ в.) честотата на възникване на непоносимост към него е нараснала на 400%.

Това е така, защото съдържанието на глутен в съвременните сортове пшеница се е увеличило чувствително. Специалистите селектират сортове с високо съдържание на този протеин, тъй като той е основен показател за качеството на тестените храни, от него зависи това колко бързо ще втаса тестото, колко еластично и меко ще бъде.

Освен това, организмът ни не е приспособен да храносмила зърнените храни, дори тези, които са обработени специално. Неслучайно зърната са основна храна за птиците, тъй като те имат нужните ферменти, за да ги усвояват лесно.

Снимка: Guliver / iStock​

При съмнения за цьолиакия се назначава имунологично изследване на кръвта за наличие на антитела. А при положителен резултат, който потвърждава косвено подозренията, се назначават допълнителни анализи, като генетично изследване на кръвта – ако се открият гени, отговорни за развитието на цьолиакия (HLA DQ2 и HLA DQ8), значи човекът е предразположен към това заболяване.

Хистологичен анализ – биопсия от тъкан от тънкото черво би показал признаци на възпаление, което да потвърди окончателно диагнозата.

Спасение

Не го търсете сами в никакъв случай, не се занимавайте с диагностика и самолечение – ако непоносимостта към глутен се потвърди, само лекар може да ви назначи безглутенова диета.

Глутенът невинаги е указан в съдържанието на продукта, например колбасите могат да съдържат глутген, но това да не е отразено на етикета, затова просто ограничете консумацията на сложни продукти.

Глутен се съдържа в: пшеничния и ръжения хляб, в сладкиши, пици, спагети и други тестени изделия, бира, бисквити, мюсли, овесени, ечемични, ръжени, пшевични ядки, грис.

Глутен се добавя в: кечуп, чипс, бонбони, сладолед, соев и други видове сос, кубчета бульон, замразени зеленчуци, витамини в капсули и таблетки, месни и млечни продукти (шунка, месни полуфабрикати, колбаси, извара и някои видове кисело мляко).

Адаптация Марина Атанасова

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето