На фокус: Недоносените деца

Изложбата „Родени герои – животът, който предстои“ ангажира обществеността с проблемите им

27 август 2019 г.

Правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние е на фокус в изложбата „Родени герои – животът, който предстои“, която фондация „Нашите недоносени деца“ открива на 28 август. До 10 септември в София на Моста на влюбените до НДК ще могат да бъдат разгледани снимки на недоносени деца от самото им раждане и първите грижи за тях в неонатологичните отделения, от периодите след изписването им и в последващите етапи от живота им.

Фотографиите, заснети от известния детски фотограф Калина Арсова и разположени върху общо 60 табла от двете страни на моста, ще носят специални послания и ще насочват към нуждата от дългосрочно проследяване на здравословното състояние на децата, родени твърде рано и с ниско тегло.

„Тези снимки показват всекидневието на тези деца – низ от консултации и терапии, които са необходими, за да бъде разгърнат пълният им потенциал. Фотосесиите са запечатали всекидневната им борба – за първата глътка въздух, за първата прегръдка, първата крачка… чак до израстването им в хора със собствени семейства и деца“, споделят организаторите.

Целта на изложбата е да привлече вниманието на обществото към все по-актуалния проблем за недоносените деца. През май фондацията внесе в Министерството на здравеопазването проект за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“. Хората, които подкрепят каузата, ще могат да поставят своя подпис на специално табло до паната на изложбата.

Годишно в света едно на 10 бебета се ражда недоносено. В България статистиката не е по-различна. Над 6000 са преждевременно родените бебета у нас на година. „Нашето мото е „Най-големите герои са най-малките“ и за нас е важно обществото да знае, че тези деца, въпреки ниското тегло, с което се раждат, имат всички шансове да пораснат здрави, пълноценни и щастливи деца. Но за да се случи това, е нужно да им предоставим качествени грижи, както по време на болничния им престой, така и след изписването им от неонатологичното отделение“, коментират организаторите.

Според статистиката 30% от недоносените деца получават трайни увреждания, а 50% се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални и поведенчески проблеми, както и проблеми в социалната интеграция. Това налага прилагането на продължителна и своевременна грижа за тези деца.

Проучване на Фондация „Нашите недоносени деца“, проведено през февруари 2019 г. сред 812 родители от цялата страна, показва, че 46,4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а 84,7 на сто не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето. В същото време 58% от родителите заявяват, че децата им никога не са преминавали комплексна оценка на развитието от екип от специалисти.

Фактът, че потребностите на недоносените деца през значителен период от ранното детство остават неадресирани, повишава значително риска от вторични увреждания или трудности в развитието. Проектът за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“ цели да се гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години, което би довело до по-ранното и навременно откриване на състояния и тяхното адресиране, така че те да бъдат напълно преодолени или последиците от тях – сведени до минимум.

Важен е също така акцентът върху семейно-ориентираната грижа, отбелязват от Фондацията. Проучванията показват, че в здравословен аспект резултатите при децата, които са имали продължителен контакт с родителите си по време на техния болничен престой, са значително по-добри. Затова целта е да се повиши информираността на обществото и да се осъзнае необходимостта семейството да бъде поставено в центъра на грижата за недоносените и болни бебета.                                                                  

На 7 и 8 септември в рамките на „Родени герои – животът, който предстои“ организаторите ще раздават информационни материали и балони на децата и ще канят минувачите да се подписват в подкрепа на каузата на Фондацията, както и да правят свои снимки, които да споделят в социалните мрежи с хаштаг #ПодкрепямМалкитеГерои.

Изложбата е подкрепена от БОРИКА АД. През 2017 г. с помощта на картовия оператор беше открит и оборудван първият у нас център, посветен на нуждите на недоносените деца и техните семейства - „Малки чудеса“. Година по-късно, през 2018, със средства, дарени от компанията, беше разработена специална онлайн платформа (www.donate.premature-bg.com) за дарения в полза на каузите на Фондацията.

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето