Как да се помогне на деца с увреждания и затруднения в развитието

УНИЦЕФ България и Национална мрежа за децата обсъждат ранната детска интервенция

07 октомври 2019 г.

Подкрепата на деца със затруднения в развитието и увреждания, както и ранната детска интервенция бяха на фокус по време на конференцията, организирана от УНИЦЕФ  България и Национална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на труда и социалната политика.

В момент, когато се навършват 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето (най-широко ратифицираният международен документ, с който държавите поемат ангажимента да гарантират най-висок стандарт на здраве, развитие, образование и закрила на всяко дете), форумът търси начини да попомогне в първите години от живота на деца със затруднения в развитието, така че да развият способностите си, и на техните родители.

През първите месеци и години след раждането човешкият мозък се развива най-интензивно и възможностите на детето за учене са огромни. В този период ранната детска интервенция може да подобри функционалните умения и ученето, да смекчи тежестта на увреждането и да подпомогне пълноценното участие на детето във всички сфери на живота. Тя включва различни форми на игра и дейности с детето за развитие на неговите умения и способности в контекста на ежедневието на семейството и с помощта на различни специалисти – рехабилитатор, ерготерапевт, психолог, логопед, музикотерапевт и др. Конференцията подчерта важността на подкрепата за родителите като най-важните хора за детето, които допринасят най-много за неговото развитие.

Децата с увреждания и затруднения в развитието имат значителни способности, които имат нужда от подкрепа, за да се развият напълно. Ранната детска интервенция може да подпомогне развитието, ако е ориентирана към семейството и подкрепя децата в естествената им среда – у дома, на детската площадка, в яслата или детската градина“, заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Представители на институциите, експерти и родители обсъждаха как да насърчи прилагането на по-систематичен, базиран на доказателства подход към ранната детска интервенция в България, който да се основава на социалния модел към уврежданията (вместо медицинския), както по отношение на цялостната политика, така и по отношение на практиката.

Политиките на Министерството на труда и социалната политика са насочени към сериозни инвестиции в ранното детско развитие и закрила на децата, като голяма част от средствата идват от Европейския социален фонд. За 2020 г. са планирани допълнително 15 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за ранна детска интервенция. Средствата ще бъдат насочени към общини, които имат нужда от сериозни инвестиции. Вярвам, че това е пътят, по който можем да гарантираме, че децата със специфични нужди ще получат нужната им подкрепа. Инвестициите в ранното детско развитие означават добре образовани деца, високо квалифицирана работна сила и високи доходи за България“, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Национален опит и напредък в политиките в подкрепа на децата с увреждания и затруднения в развитието и успешно изграждане на национална система за ранна детска интервенция в Португалия споделиха различнни експерти, като Ана Мария Серано от Университета в Миньо, Португалия, председател на Европейската асоциация за ранна детска интервенция.

Обсъдени бяха и възможностите за засилване на ранното откриване на затрудненията в развитието, оценка и предлагането на качествени услуги за ранна детска интервенция и подобряване на отношенията между институциите и сътрудничество в подкрепа на децата и техните семейства. Сред ключовите експерти, които участваха в конференцията, бяха и Манфред Претис от Медицинското училище в Хамбург, Германия, експертите по ранна детска интервенция от Фондация „Карин дом“ – Варна Светлана Ангелова и Николета Йончева.

Бихме искали в следващите години да можем да се похвалим с разширяване на мрежата от услуги, така че да бъде отговорено на нуждата от подкрепа за всяко семейство, което се грижи за дете с увреждане или затруднение  в развитието. Ние като общество и граждани сме длъжни да подпомогнем родителите, като им осигурим подкрепа, за да отглеждат децата си и да могат да им предложат достоен живот като част от нашето общество“. Това коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.   

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза