Най-популярните митове за кърменето

От отпускането на бюста до лошия сън на бебето

18 Декември 2020 г.

Не веднъж сме казвали, че Световната здравна огранизация приканва жените да кърмят изключително бебетата най-малко през първите 6 месеца. Учените от Организацията са на мнение и, че няма нищо лошо кърменето да продължи повече от две години, въпреки че младите майки напоследък едва издържат и няколко месеца, пише sobesednik.ru.

Не на последно място върху решението дали да кърми, до кога, или изобщо не, на жената влияят няколко (но не само тези) твърде разпространени митове и предразсъдъци. Точно тях изобличават експерти в областта на гинекологията и педиатрията, специално за The Daily Mail.

Кърменето променя формата на бюста
Очевидно подобен слух е пуснат от някой мъж, на когото просто не му харесва идеята жената да кърми. В действителност бременността и съвсем не кърменето може да промени формата на бюста, като го отпусне. Една от причините за това е, че при някои жени големината на гърдите може да се увеличи с четири размера (смятани в сутиен, което си е много). Това се случва понякога, защото гръдната жлеза по време на бременност става все по-тежка, с което кърменето няма нищо общо. Дори напротив – именно кърменето помага да се върне (макар и не винаги съвсем) първоначалната форма на бюста.

Трябва да се кърми под час
Смята се, че ако бебето е сукало, то на гръдните жлези ще им е необходимо време, за да възстановят „изгубеното“ количество. И едва ли не заради това трябва да се кърми на интервали, а не, когато бебето е гладно. При всички случаи този мит говори за съвършено непознаване на женската физиология. В действителност, колкото повече мляко се отделя от организма, толкова повече се възпроизвежда. Ако кърмите под час, то тялото ви просто ще забави производството на мляко.

След 3, 6 или 9 месеца няма никаква полза от кърменето
Всеки уважаващ себе си педиатър или консултант по кърмене щи ви посъветва да го правите изключително поне първите шест месеца, а след това – до когато и двамата го желаете. Имунните фактори в кърмата се увеличават през втората година, тъй като детето е по-подвижно и активно общува. И след години кърмене, млякото на майката съдържа значително количество ключови нутриенти, особено белтъци, мазнини и витамини.

Кърмените деца спят лошо
Кой каквото и да ви говори, това няма връзка с истината. Подобно твърдение противоречи на здравата логика, най-малкото защото организмът на бебето преработва кърмата много по-бързо, отколкото изкуственото мляко. Така че – защо да има проблеми със съня? Напротив, в кърмата се съдържат хормони, които успокояват детето.

За да има кърма, жената трябва да пие мляко
Също доста тъп мит, който да се разобличи е просто – някога виждали ли сте крава да пие мляко? Жените не трябва да пият мляко или да употребяват каквито и да е специални хранителни продукти, за да може организмът им да произвежда мляко. Дори напротив – ако младата майка предпочита мляко и млечни продукти, тя може да пропусне в менюто си други хранителни вещества. Освен това, някои деца са чувствителни към белтъка на кравето мляко, попаднал в кърмата, особено ако в семейството има случаи на заболявания като астма, алергии или екземи.

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето