Защо първите 60 минути след раждането са особено важни

Магията на „златния час“ върху майката и бебето (част II)

19 Юни 2022 г.

В първата част разказахме какво се случва след като бебето дойде на бял свят и проследихме първите 9 етапа от неговия живот – плач, отпускане, събуждане, активност, почивка, стремеж към гърдата, „общуване“ с гърдата, засукване и сън.

Сега продължаваме .

Защо този „златен час“ е супер важен и за бебето, и за майката
На първо място той регулира всички системи в организма на новороденото, най-вече дишането, сърцебиенето и поддържа стабилна телесната му температура.
Новородените, за разлика от по-големите деца, нямат подкожни мазнини, затова първоначално температурата им се влияе от тази на околната среда. Ако бебето започне да изстива, организмът му ще губи много енергия, за да стабилизира телесната температура.

Контактът „кожа до кожа“, непосредствено след раждането, помага на новороденото да се затопли и нормализира функциите на много органи и системи, които току-що се включват в работа.
Освен това, когато веднага след раждане бебето се окаже върху гърдите на майка си, честотата на сърцебиенето му се стабилизира. Възможността да засуче коластра в този първи етап, намалява значително риска от хипогликемия (ниско ниво на захар в кръвта).

Времето за прерязване на пъпната връв се отлага

Това също е особено важен момент и ползата е научно доказана. Докато пъпната връв пулсира, новороденото продължава да получава кислород от плацентата, което дава възможност спокойно да се учи да диша с помощта на белите си дробове.
Чрез плацентата то получава допълнително и червени кръвни клетки, което намалява риска от желязодефицитна анемия.

Имунната система се стимулира по естествен начин

От напълно стерилна среда в матката, по време на раждането, бебето попада в родовите пътища на майката - с други думи в нестерилни условия, където има много бактерии. Това е важен момент за включване на имунитета и тренировка на имунните клетки.
И дори, ако бебето е родено със секцио, контактът кожа до кожа и ранното захранване дават възможност на имунната система на мъника да се запознае с бактериите на майката.

Намалява стреса
Бебето идва на бял свят със заложен стремеж винаги да бъде с майка си, да не се отеля от нея, защото това е залог за неговото оцеляване.

Снимка: Shutterstock
По време на „златния час“ то запомня аромата на майка си, гласа ѝ, усещането за допир до кожата ѝ. Да бъде с майка си, за него означава да е в безопасност, на топло и близко до източника на храна. Раздялата – е заплаха за живота му.
Когато новороденото се отдели от майка си, то протестира – плаче силно, за да привлече нейното внимание.
Контактът кожа-до-кожа намалява физиологическите последици от послеродовия стрес и при майката, и при бебето. Притиснато до майка си новороденото се успокоява.

Повишава се шансът за естествено хранене

Кърменето не е лек процес и нагаждането на майката и бебето става трудно. А началото в голяма степен предопределя и успеха по-късно. Когото новороденото се постави голичко върху майка си, има шанс по-лесно да се закачи на гърдата – езичето му да е в правилно положение за засмукване, а така и майка му да има по-малко болки при кърмене. Това увеличава шансовете за естествено хранене.

Плацентата се отделя по-лесно

Докато бебето лежи върху гърдите на майка си, раждането продължава – плацентата трябва да се отдели. Контактът с бебето освобождава приток на окситоцин в кръвта на майката. Това стимулира бързото изхвърляне на плацентата .

Засилва се връзката и привързаността

През бременността количеството на окситоцинови рецептори в мозъка на майката се увеличава, затова след раждането тя е особено чувствителна. Това подпомага и събуждането на майчиния инстинкт.
При контакта кожа -до-кожа и кърменето отделянето на окситоцин рязко се увеличава. Така „златният час“ съдейства за изграждане на и засилване на привързаността.

По материали на: bellybelly.com.au, mybabysheartbeatbear.com, babygaga.com, Мона Василева

 

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето