Как да охладим детето, когато навън е 30 и нагоре

Няколко начина за овладяване на критичната ситуация

10 Юли 2021 г.

Щом температурите скочат над 30 градуса, детето се претопля бързо и лесно се дехидратира. Затова е важно да пие редовно вода. И независимо къде отивате – в парка, в планината, на плажа, в зоологическата градина - носете с вас шише с вода.

Пълнете го с прясна вода винаги, когато имате възможност и подканяйте детето да пие, дори да е улисано в игри.

В най-горещите часове е по-разумно да не го оставате на открито. Ако сте на почивка, забравете за плажа между 12.00 и 16.00 часа. Приберете се в стаята, затворете щорите и пуснете вентилатор. Това е добър вариант за охлаждане и на бебето, и на малкото дете. Много по-добър от климатика.

Ако температурите са много високи, може да мокрите челото, да миете ръчичките с вода.

Снимка: Shutterstock

При пътуване с кола спирайте често, за да се разходите и да го охладите. Ако малчуганът е заспал, паркирайте на сянка, отворете вратите и прозорците на колата.

През ваканцията детето играе на пясъка, във водата, стои на слънце... Родителите губят преценка колко време е стояло под лъчите. Не е задължително да се е препичало цял ден, за да качи температура. Понякога това се случва и след 2-3 часа престой на топло, въпреки, че е стояло под чадър, леко облечено и с шапка на главата.

Равносметката понякога идва внезапно, когато то колабира, от носа му руква кръв или пък малко по-късно вечерта, когато започва да се оплаква от главобол и да повръща.
Не всеки е подготвен да реагира правилно в подобна ситуация и да я посрещне хладнокръвно.

Претопляне

Топлинният удар може да изплаши родителите, защото се случва внезапно. Детето се оплаква от главоболие, по тялото му пълзят тръпки и кожата му настръхва, въпреки високите температури. Изведнъж то започва да повръща.

Първото, което трябва да направят родителите е да го сложат на сянка, хладно и проветриво. В помещението температурата да е около 20 градуса.
Да го разсъблекат и да обтрият тялото му с влажна кърпа, за да го охладят.

Може да го увият с мокър чаршаф или да го сложат под душа като температурата на водата не бива да е ледена, а само с 2 градуса по-ниска от тази на тялото.
Добре е да му дават често да пие вода. Може и по глътка, важното е да е редовно.

Д-р Слави Филчев е началник отделение по педиатрия Пета МБАЛ. Той е специалист по детски болести, астмолотия, функционална диагностика и клинична хомеопатия.

„Ако детето е стояло по дълго време на плажа и е прекалило със слънчевите бани, а добре веднага след като се прибере в стаята да вземе хомеопатичния препарат Aconite.
Той помага и при слънчев удар.Ще е от полза и при по-леки състояния, когато има главоболие, ако е превъзбудено и дехидратирано. В тези случаи Aconite може да се дава на всеки 10-15 минути, но във високо разреждане – 15 CH.

Сънлив и отпуснат

Ако пък малчуганът е унесен, сънлив, отпуснат, със зачервено лице и изпотено, но е притихнал, е подходящ хомеопатичният медикамент Gelsemium също във високо разреждане - 15 CH.
Дават се по 5 гранули през час. Много е важно да се знае, че при тежки състояния, ако не се повлияе от това лечение, трябва незабавно да се търси лекарска помощ.

Зачервена кожа

Ако детето е изгоряло на плажа и кожата му е зачервена, е подходящо да се даде хомеопатичният препарат Belladonna 9 CH – 4 пъти по 5 зрънца.
А, ако кожата е оточна и розова, а болката и сърбежът се облекчават от студено, е подходяща Apis mellifica – отново по 5 зрънца четири пъти на ден,
съветва д-р Филчев.

Веселина Мончева

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето