Хомеопатия или билки

Алтернативно лечение за бременната

29 Юли 2017 г.

Хомеопатичните лекарства могат да се използват както по време на бременност и кърмене, така и за малкото дете, без риск да му навредим.

Те са ценен помощник, в ситуации, когато няма как да се свържем с личния лекар. Могат да спасят в спешни случаи – при ужилване от оса, пчела, стършел, при изгаряне, киселини в стомаха или пък остра диария.

Ако са добре подбрани, хомеопатичните лекарства могат да отърват бременната от остри вирусни заболявания, настинка и грип, без риск да навредят на бебето в утробата.

Има и такива, които се използват непосредствено след раждане, като например арниката, която помага за по-бързо въстановяване, намалява кръвонасяданията и ускорява зарастването на раните, разказва д-р Василка Юрукова.

Без лекар

Ниските хомеопатични дози могат да се вземат и без лекарско предписание при начални и леки неразположения, при битови травми, стрес или пък при слаб имунитет.

Хомеопатичните лекарства, които се изготвят от растения, животни и минерали са познати още от 18 век, но днес се разработват нови и се проучват техните въздействия.

На енергийно ниво

Създадена преди повече от 200 г от немсикя лекар Самуел Ханеман, днес хомеопатията събира научни доказателства, че „работи“ на енергийно ниво, като дава стимул на всяка клетка.

За разлика от билките, много от които не могат да се използват от бременни и кърмачки, хомеопатичните лекарства са напълно безвредни, нямат токсичен ефект и могат да се комбинират с друго лечение. Малките гранули, които носят активното вещество, се слагат под езика, за да се разтопят. Тази зона в устата е богата на кръвоносни съдове и активното вещество прониква и достига до всеки орган със скоростта на венозното приложение, обясни д-р Юрукова.

Хомеопатичното лечение подобрява енергийния баланс, синхронизира работата на различните органи и системи, подобрява имунната система като не позволява на болестите да навлизат в дълбочина и да засягат важни органи. Ако бременната е пипнала вирус, има хрема и болки в гърлото, правилно подбраното хомеопатично лекарство няма да позволи болестта да се развие и да стане трахеит или пневмония.

И ако се вземе навреме и в правилната доза, то ще даде енергиен стимул, ще засили правилния ход на болестта и ще ускори оздравяването.

Независимо, че една трета от лекарствата в хомеопатията са получени от растения и билки, те не носят риска на фитотерапията, която забранява широк спектър от билки и подправки в прериода на бременността и кърменето.

Билките

Билките са разделени в две катогории – едните са опасни за бременната, други, според фитотерапията, могат да се използват, но в ограничени количества. Едва ли обаче бременната ще посегне към тях. Вероятно всяка, за всеки случаи би се лишила от билки през тези 9 месеца.

Забранените

Див джоджен

В списъка на забранените билки и извлеци от тях влизат див пелин (Artemesia vulgaris), див джоджен (Mentha pulegium), седефче (Ruta graveolens), овчарска торбичка (Capsella albidium), синчец (Urginea maritima), пелин (Artemisia absinthum). Всички те са определени във фитотерапията като маточни стимуланти, които могат да причинят контракции, за други има съмнения, че могат да увредят плода. Заедно с тях в списъка на опасни са маслата от босилек, карамфилче, хвойна. След консултация с лекар, те могат да се използват само непосредствено преди раждане.

Подправките - с мярка

магданоз и копър

В умерени количества и доста ограничено следва да се ползват и екзотичните подправки – кимион (Carum carvi), канела (Cinnamomum zellanicum), индийско орехче, шафран, чили. Същото се отнася и за популярните в традиционната българска кухня зелени подправки магданоз и копър.

Ограничиние има и за популярните и обичани чаеве от малинови листа, градински и черен чай, отвара от върбинка, сена, ранилист, бял равнец и много други.

Веселина Мончева

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Синът ми е на 12 години, а носи обувки номер 44

Каква трябва да бъде дължината на ходилото на тази възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето