5 мита за епилацията

Кога и как космите могат да се премахнат завинаги, обяснява д-р Сияна Живкова

28 Март 2021 г.

Борбата с нежеланите косми по тялото е дълга. Те никнат на най-неподходящи места - по крака, ръце, лице, мишници, зона на бикините, гърди, гръб, врат ...
Не не само избуяват, но понякога се обръщат и растат навътре под кожата и се възпаляват. Жени и мъже искат да се разделят с тази растителност завинаги.

Колко ще продължи битката, зависи от методите, с които се опитваме да ги махнем, от качеството на апаратурата и, естествено, от уменията на лекаря, който работи с лазера.
Чуват се какви ли не истории за упоритостта на космите и, че няма лазер, който да се справи с тях завинаги. Защото били тънки, дебели, руси или пък, защото растат на лицето.
„Махах си космите няколко пъти. Правих 3 процедури тази година, никакъв сериозен ефект. След процедурата падат, а след време пак растат“, разказват потърпевши.

„Много от апаратите, с които се работи, просто не са лазери. Затова човек вижда, че при процедурата нещо святка и щрака, но реално ефект няма. След време космите изникват отново. Много са митовете свързани с лазерната епилация, но преди човек да я направи, трябва да е наясно какво да очаква и за какво си дава парите“, обяснява д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park и дава своите аргументи срещу най-популярните митове свързани с лазерната епилация.

Снимка: личен архив

Мит 1. Възрастта няма значение

Има. Премахването на окосмяването не може да се направи в твърде ранна възраст, каквото е желанието на някои суетни момичета.
Трайна епилация може да се направи едва тогава, когото косменият фоликул е завършил развитието си. С други думи при момичета след 18 години, а след 21 при момчетата.

В климактериума, когато жената вече няма цикъл, трайна епилация се постига по-трудно. Защото дълбочината и структурата на корена на космите е променена и методите за обезкосмяване не са така ефективни.
А след тази възраст резултат от епилацията се постига още по-сложно.

Мит 2. От значение е цветът и дебелината на косъма

Това е един от най-популярните митове. Ако лазерна епилация се прави от лекар и с добра апаратура, няма значение дали космите са бели, руси, кафяви, черни, дали са тънки и слаби или дебели. Всички косми могат трайно да се премахнат.

Мит е, че черните косми се премахват по-лесно от белите. Защото трайната епилация зависи от настройките на апаратурата и от умението на лекаря да работи с тази техника. 
Затова в Англия, например, задължително първо се прави пробен тест върху малка зона - сантиметър на сантиметър, за да се види дали това е енергията, с която трябва да се работи и едва тогава се пристъпва към процедура.

Лазерната епилация няма за цел да забави растежа на косъма, а да го премахне завинаги. Косъмът е само проводник, чрез който енергията от апарата стига до зародиша на новия косъм. Старият, който вече е поникнал, така или иначе от самосебе си пада.
При трайната епилация няма значение кога ще се случи това. Защото целта е да се унищожи зародиша, а не да се махнат тези косми, които се виждат или са на път да се покажат. Те могат да се почистят по много други начини – с домашни IPL уреди, с конец, кола маска или пък термично, с всички уреди, които има на пазара. Така космите забавят растежа си, но това не е трайна епилация.

Трайна, окончателно епилация се постига само с добра и съвременна лазерна система. Тя работи на различен принцип и в определена дълбочина – в този слой под кожата, където се намират зародишите на новите косми. Те са „прицелната точка“ на лазерния лъч. Когато зародишът се унищожи, вече наистина няма нов косъм, който може да замести стария.

Това се постига с 3-4 процедури, които се правят веднъж годишно в продължение на 3 години. Горе- долу по една процедура годишно, когато вече са се появили достатъчно нови зародиши, които да бъдат унищожени. Цикълът на растеж на един косъм е от 2 до 5 години, затова се приема че средно за 3 години, космите в дадена зона могат да се премахнат окончателно.

Мит 3. Космите в различните зони на тялото се премахват различно трудно

Това също е мит. Има обаче едно изключение - горната устна. За да се обезкосми трайно, за нея са необходими 10-12 процедури. Защото цикълът на растеж на тези косми е по-къс, а в тази област броят им и при жените и при мъжете е еднакъв. Въпрос на хормонална стимулация е те да израснат и най-различни причини активизират процеса.

За другите зони на тялото важи общото правило – за да се премахнат окончателно се прави по една епилация годишно, в продължение на 3 години. Всички косми, без значение в коя зона на тялото са, имат еднакъв цикъл на растеж и еднакъв строеж. Лазерният лъч е насочен към зародиша – там, където косъмът се ражда. Той трябва да се блокира. И апаратурата трябва да се настрои така, че достатъчно енергия да стигне именно до този зародиш. Когато това се направи, обезкосмяването е трайно, окончателно и за цял живот.

Мит 4. След първата епилация няма косми

Това не е вярно. Когато правим трайно обезкосмяване, в период от 3 години ние имаме косми. Това са тези, чийто корени не са обработени с лазера. И те поникват отново, докато не приключи трайното обезкосмяване. Когато дойде време за следваща лазерна епилация (след година), трябва да ги обръснем.

А в периода между процедурите, ако искаме да нямаме косми, трябва да ги махаме. Няма значение дали ще е с пинцета, с кола маска, дали ще се скубят или ще се бръснат ... Всеки може да използва метод, който му е удобен.
Не е вярно, че като се обръснат, космите ще станат по-остри или ще растат по-бързо. Това няма как да стане. Един зародиш, който ражда един тип косми, никога не може да направи друг вид. Нито може да се промени цикълът на растеж на косъма, който се регулира от хормоните, нито можем да повлияем по някакъв начин на дебелината му.

Мит 5. Има риск от хиперпигментация

Това зависи от апаратурата.
При съвременната лазерна апаратура риск от хиперпигментация няма, защото се работи на голяма дълбочина, а не на повърхността. И целостта на кожата не се нарушава.

Много методи за епилация обаче създават условия за хиперпигментация след процедурата. Това се дължи на травмата от премахването на косъма. 
При травматично измъкване и при методи, които изгарят косъма, имунитетът на кожата може да компрометира и нейната защитна функция да се наруши. Тогава, заради възпалението, пигментът се фиксира и остава тъмно пигменто петно.

Записа и обработи: Веселина Мончева 

Дерматологът д-р Сияна Живкова консултира в Дерматологична клиника Южен парк, бл.44, след предварително записване на тел. 0888070105 или на мейл info@dermaclinic.bg

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза