Епидемиолози: Не пътувайте с бебе в Македония и Гърция, заради риска от морбили

Ама докторе, ваучерите за почивка вече са платени, контрират родители

22 Април 2019 г.

Макар и бавно, заразата с морбили у нас продължава да пълзи. 460 са заразените, от които над 100 са деца на възраст до 15 месеца. Има заболели родители, както и 20 медицински работници. С тази статистика България се подрежда на 6 място в Европа, където епидемията продължава да се разраства. Тази седмица Македония обяви извънредни мерки, заради заразата с морбили с над 1000 заболели, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, по време на семинар в Старосел, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина.

На многократните апели на епидемиолози към родителите да не водят бебетата под 15 месеца, които още не са имунизирани, в съседни страни с бушуваща епидемия - най-вече в Македония, Гърция, Румъния, Италия, Сърбия и Чехия, те имали силен аргумент: „Ама как, докторе, ваучерите ни за почивка вече са платени“, разказа проф. Кантарджиев.

Въпреки мерките заразата да бъде ограничена, епидемични взривове има на няколко места в нашата страна.
Най-много са болните в столицата - 145 и 134 в софийска област, 136 в Благоевград, от където епидемията тръгна като „вносна“. Единични случаи има в Кюстендил, Пазарджик, Пловдив. 76% от заболелите са ромчета.

Постепенно добрата имунизационна защита в страната, натрупана до 2010 година, се стопява, защото процентът на неимунизирани нараства, алармират епидемиолозите. Заразата прониква в така наречените от специалистите „джобове“ - групи хора, които по една или друга причина са пропуснали ваксината, разболяват се деца под 13-месечна възраст, при които ваксина още не е сложена, както родители и медицински работници със слаб имунитет, които са били в контакт със заразените.

Най-сериозна тревога за епидемиолозите обаче са тези деца, които са отчетени като имунизирани, но само на хартия. 
При проверка, направена на 22 от болни от морбили в Самоков, се оказало, че 21 от тях не са били въобще ваксинирани, но са отчетени „с поставена ваксина“.

„Няма как детето да е имунизирано срещу морбили на 13-месечна възраст, да е реимунизирано в срок и да се разболее. Това не е възможно“, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.  

Снимка: авторът

На тези недобросъвестни лекари, които са попълнили документ с невярно съдържание, отчели са дейност, която не са свършили и са усвоили пари, ще се търси отговорност, предупреди той и  каза, че ще има „нулева толерантност“ към тях и ще се прилага цялата строгост на закона – Здравната каса ще прекратява договорите им,  ще се търси и съдействието на прокуратурата.

„Времето на сляпата колегиалност отмина", категоричен бе д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Той увери, че съсловната организация няма да застене и няма да защити никой, който е злоупотребявал.

„30-40-годишните са с отслабнал имунитет към морбили и има риск да се заразят, защото инфекцията се предава изключително лесно, а заразният ѝ индекс е висок - над 95%. Родителите и медицинският персонал е с по-висок риск от зараза, защото те са били имунизиран със старата ваксина“, обясни още д-р Маджаров.

Това е обяснението за заразените медицински работници от Окръжна болница в София – охрана, лаборанти, които дори не са имали пряк контакт с болните. 
За да не се допускат подобни пробиви, и разпространение на заразата в болниците, имунният статус на медицинските работници ще се проверява, увериха епидемиолозите.

Единствената сигурна защита от остро заразното морбили е ваксината. Страната ни разполага с най-качествените ваксини, които вече се осигуряват на време, съобщиха от здравното министерство.

„Имунизационният календар на всяка държава е от ключово значение за отделния човек, за страната, както и за националната ни сигурност“, каза проф. Кантарджиев.

За да не може заразата да намери пролука, се разчита не само на личния, но и на общия имунитет на населението. Ако той е над 95%, има предпоставка да бъдат защитени и тези бебета, които не са навършили възраст за ваксинация, както и част от децата с автоимунни заболявания и други, които по различни медицински причини не могат да бъдат имунизирани.

През последните години обаче у нас имунизационният обхват пада. За 2017 година за морбили с две дози той е 91, 57%. Причините за пропуските според специалистите са – временното затруднение с доставка на ваксини през 2010 г., незаинтересованост на населението, миграция и не не последно място антиваксърсите настроения, които набират скорост и у нас. „Няма адекватен алгоритъм за противодействие на хора, които отказват ваксини, защото те са водени от различни аргументи и виждания. Затова търсим път и решение“, коментира д-р Теодора Тодорова, директор Дирекция „Здравен контрол“ към МЗ.

Тя акцентира на още 2 ползи от поставяне на ваксината срещу морбили, рубеола и паротит.
Тя ще предпази момичето в бъдеще, когато му предстои да стане майка от опасни зараза с рубеола, която застрашава плода в утробата, а момчето от паротит, който в бъдеще може да му попречи да стане баща. Защото преболедуването от заушка може да увреди репродуктивните му възможности.

Веселина Мончева

Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза