Как се отнасят към ваксините по света

Оказва се, че във Франция им имат най-малко вяра

18 октомври 2018 г.

Французите имат най-малко доверие в сигурността на ваксините в сравнение с гражданите на 66 други страни, включени в скорошно проучване.

Екип, воден от антрополога Хайди Ларсън от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, проведе най-голямото изследване за доверието в имунизациите, както твърдят изследователите. То е включило интервюта с повече от 65 000 души. 41% от респондентите във Франция не са съгласни с твърдението, че ваксините са безопасни. В другите държави средно около 12% са хората, несъгласни с това твърдение.

„Не очаквах чак толкова негативизъм от Франция“, казва Ларсън. В дъното на класацията е Бангладеш с 0,2% от респондентите, които имат подобни опасения относно безопасността на ваксините.

Ларсън отбелязва, че наскоро във Франция е имало известно притеснение заради предполагаема, но недоказани връзка между ваксината за хепатит B и множествената склероза, от една страна, и ваксината срещу човешки папиломавирус и страничните ефекти като умора при момичетата - от друга. По подобен начин Франция имаше силни резерви към противогрипната ваксина, създадена да се бори с пандемията от H1N1 през 2009. „Имаше голям шум, защото правителството закупи много от ваксината и притеснение, че е създадена прекалено бързо и не би могла да е безопасна“, казва Ларсън.

Проучването включвало и въпрос дали хората смятат ваксините за ефективни, за важни за децата и дали по някакъв начин не противоречат на религиозните им вярвания.

Руснаците са най-скептично настроени относно важността на ваксините за децата: 17,1%. В Босна и Херцеговина имат най-силни колебания относно ефективността на ваксините с 27,3% от респондентите, които изразяват негативно отношение. И двете цифри са три пъти по-високи от средната стойност в световен мащаб.

С религиозните възгледи било малко по-особено. В Монголия, където половината от населението изповядва будизъм, а останалите имат други религиозни виждания, 50,5% от респондентите казват, че ваксините не са позволени от религията им; отново три пъти по-висок процент от средния за света. Ларсън обаче добавя, че по-дълбок анализ дава сведения, че по-голямо влияние върху отношението към ваксините оказва не вярата, а мястото, на което живее човек. „Това ме порази. Не е свързано с религиозна догма, а по-скоро с политика и местни схващания.“

В Щатите 8,8% поставят ваксините за деца под въпрос, 13,5% не се убедени, че са безопасни, 9,6% са колебливи относно ефективността им, а 10,5% имат опасения заради религиозните си виждания.

Според Ларсън някои от безпочвените опасения относно безопасността на ваксините съществуват, защото хората търсят ясни причини за заболявания като множествена склероза и аутизъм, които към момента науката не може да обясни напълно.

„На хората им е писнало от поучителното: „Трябва да си направиш ваксина, защото е за твое добро“, казва Ларсън. Една конкретна стъпка, която здравни власти може да направят, е да инвестират повече в образоване на здравните работници за рисковете и ползите от ваксините, добавя тя. „Трябва да свикнем с факта, че няма да имаме 100% успеваемост. Целта ни е да държим нивото, както си е.“

Източник: sciencemag.org

Коментари

Напиши Затвори

Бъди първият, който ще напише коментар.

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари
Your Information
Your Comment

Вижте още

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Най-идиотските съвети, които родителите получават

Сайт събра безумни предложения за отглеждане на бебето

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Снимка: Getty

 

Здраве

Детето седи като жаба по време на игра

Вредно ли е да седи с извити крака във W-поза